top of page
Search

Маслени, шотландски, сладки и нездравословни - Скоунс с овесени ядки и сушени плодове

Тези малки маслени хлебчета опитах за първи път в прекрасния Единбург. Ако трябва да съм честна харесах и соления (със синьо сирене) и сладкия (със сушени плодове) им вариант. Тази ноемврийска сутрин обаче се събудих с желанието да приготвя нещо вкусно за закуска преди работа и това нещо да бъде от тесто и да съдържа сушени плодове...Ето така се роди идеята за сладък скоунс за закуска. Самата рецепта според мен търпи всякакви вариации и скоро ще ви предложа и доста по-здравословен вариант с пълнозърнесто брашно, повече овесени ядки и сушени плодове, без захар и с алтернатива на класическото краве масло.

Така че, това е моето предизвикателство за вкусна домашна топла закуска за тази седмица!

 

Съдържание:

280 гр. пресято брашно + още около 100-150 грама за размесване и разточване

40-50 гр. фини овесени ядки

100 гр. студено масло от хладилник

¼ ч.л. сол

¼ ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

Подправки: ванилия, карамфил (по Коледа за мен карамфилът е основната и любима подправка, а до Коледа остава около месец/месец и половина, така че освен ванилия използвам и стрит карамфил)

55 гр. захар

60-100 гр. сушени плодове (аз използвах червени боровинки, но може да използвате стафиди, нарязани кайсии или микс от плодове)

160 мл. гъст яйрян или разбъркано кисело мляко

30 мл. прясно мляко или 1 яйце за намазване

 

В дълбока купа смесете пресятото брашно, бакпулвера, захарта, солта, подправките, содата и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете всички съставки с ръце, до получаването на маслени трохи. Към получените маслени трохи добавете овесените ядки, сушените плодове и киселото мляко и разбъркайте с дървена лъжица до получаването на топка тесто. Ако има нужда добавете още 50-100гр. брашно.

Прибавете тестото в хладилника за 15-30 мин, за да се охлади и стегне. След като извадите тестото от хладилника, го разточете с точилка, върху набрашнена повърхност с дебелина около 2-3 см. Нарежете тестото на триъгълници или правоъгълници.

Включете фурната на 200 градуса и докато се затопля намажете хлебчетата с мляко или разбито яйце, за получаване на златиста коричка. Когато фурната ви е достатъчно загрята, изпечете за 15-17 минути.

Вкусни са горещи, но и студени. В Шотландия ги обичат за закуска или като добавка към следобедния час с или без добавен слой масло върху тях. Колегите ви ще им се зарадват, както и съседите, а още повече членовете на семейството ви, колкото и голямо да е то.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page