top of page
Search

Руло-то "Стефани" на татко

Руло Стефани е една от класиките на соц-а, едно от задължителните ястия в ресторантите на Балкантурист, или поне както аз помня...на времето в ресторантът на х.Рила, к.к. Боровец ястията, които най-често се консумираха бяха - Руло Стефани, Виенски шницел, Свински медальон с гъбен сос, Шопска салата, Руладини от руска салата и шунка, и най-любимият ми Паниран телешки мозък (смилете се над мен, през 1990г. съм била едва на 8 години...така че помня малко неща, а да, и разбира се торта Гараш с поръсен шам-фъстък, която не обичах, както и Крем карамел, който също и до ден днешен не обичам.

Обаче този пост не е за храната през соц-а, а за гениалното решение на баща ми да приготвя лесно, бързо и мега вкусно Руло Стефани, брутално вкусно е! А тази година за първа година го правих аз - под зоркия му поглед, за да мога да споделя с вас рецептата му! Ето я и нея:

 

Съставки:

1 кг. кайма смес (телешко и свинско)

1 голяма глава стар лук - почистен и нарязан на ситно

2-3 филии сух хляб, предваително накиснат в студена вода за 10-15 мин до омекване

3 яйца

Подправки: сол, черен пипер, пресен лук (ако имате под ръка 2-3 стръка), пресен чесън 1 стрък или 5-6 листа левурда (див чесън), магданоз 1/2 връзка (ако обичате)

зехтин

4 предварително сварени, обелени и нарязани на половинки яйца

3 средно големи моркова - почистени и нарязани на малки кубчета

1/3 буркан с кисели краставички - нарязани на малки кубчета

 

Поставете всички съставки, без зехтина и яйцата в един голям и разлят съд - първо каймата, после изцедете добре накиснатия хляб, добавете стария лук, подправките, морковите, киселите краставички, суровите яйца и започнете с чиста, и мокра ръка да месите сместа, за да се объркат всички съставки много добре до получаване на хомогенна смес. Готовата смес разделете на две.

Разтелете фолио на кухненския плот, върху него поставете половината смес и оформете с ръка във формата на правоъгълник голям около 35-40см. в дължина и дебелина около 1 пръст. В средата на правоъгълника поставете половината яйца в редица - 4 половинки и след това с помощта на фолиото завийте рулото - трябва да се получи стегнато и кръгло руло от кайма. Повторете същите стъпки и с втората част на сместа.

Готовите рула поставете в намаслета с малко зехтин тавичка и после леко поръсете със зехтин рулата преди да ги изпечете. Изпечете за около 45 мин във фурна на 200 градуса. От време на време може да го поливате с мазнината, която се отделя от месото. Когато рулото придобие хубава препечена коричка може да го извадите от фурната. Оставете за 3-5 мин. леко да отдъхне преди да го режете....

Сервирайте със салата, пюре от картофи, пържени картофи, лютеница - каквото ви душа иска :)

Това е любимата ми рецепта за руло Стефани... не само защото съм израстнала с нея, а защото е наистина мнооого вкусна и много лесна :)

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page