top of page
Search

Бухтите на баба

Когато преспиш в родната къща на баба си, която сте ремонтирали 5 години (годините, в които тя не е между нас) някак си няма как да не приготвиш някои от нейните рецептите. Аз избрах първата от нейните рецепти да е за бухти - никога не съм правила пържено тесто за закуска, но тези се получиха лесно, бързи и вкусно, макар и не здравословно. Тези пържени пухчета бяха една от задължителните закуски, които ни правеше баба Мария (на която съм кръстена) и си облизвахме пръстите, изяждайки ги със сирене и сладко. И така след първата нощ в ремонтираната къща на баба, приготвих вариация на нейните пържени бухти....мисля че станаха повече от вкусни, след като Алек (на 5,5г.) изяде половината от всички бухти хихихихи. Ето как да си ги приготвите:

 

Съставки:

3 яйца

1 ч.л. бикарбонат

1 ч.ч. кисело мляко

2 ч.ч. пресято бяло брашно

Подправки: ванилия, щипка сол, 1 с.л. мед

Олио за пържене (в зависимост от големинаа на тигана повече или по-малко, важното е количестовото олио да е около 2 пръста от дъното на тигана, в който ще пържите

 

В дълбока купа смесете течните съставки и към тях добавете пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркайте сместа добре, трябва да е малко по-гъста смес от сместа за американски палачинки. Поставяйте сместа със супена лъжица в добре загрятото олио. Когато бухтите ви хванат хубав златист загар ги обърнете и изпържете, и от другата страна. Важно е бухтите да са добре изпържени, защото в противен случай във вътрешността си ще останат сурови - така че пържете в силно загрята мазнина на силен котлон.

Поднесете още горещи с кисело мляко, сирене и сладко.

p.s. Веднъж на 2-3 месеца можете да си позволите да хапнете пържено тесто и то на закуска :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page