top of page
Search

Домашна пица

Една идея за вкусна вечеря, която всяко дете би одобрило. А най хубавото е че може да я забъркате, да излезете в парка за игра и когато се приберете да я приготвите за 15 минути. Във времето докато пиците (от това тесто аз правя две големи тънки пици) се пекат можете да се изкъпете (вие или хлапето или и двамата), да приготвите масата и салатата към пицата. Ето и самата рецепта за домашна пица от тестото до домашния доматен сос)

 

Съставки:

За тестото (за две пици):

300 мл. вода

1 опак суха мая

500 гр. пресято бяло брашно

2 с.л. зехтин

1 с.л. мед

1 ч.л. сол

Подправки: риган/чубрица или сук босилек

За соса (за двете пици):

3 скилидки чесън, смачкани с малко сол на паста

1 кен нарязани домати

Подпавки: 1/2 ч.л. мед, сол на вкус, шепа листа босилек, зехтин

За гарнирането (на двете пици):

2 големи моцарели, накъсани на парчета

400 гр. извара или натрошено сирене

150 гр. синьо сирене, нарязано на кубчета или накъсано ако е по-маслено

100 гр. ементал на тънки ивици, нарязан на квадратчета

50 гр. сирене бри, нарязано на кубчета

 

В купа смесете съставките за тестото - първо смесете сухите, а после добавете зехтина и водата и омесете меко и еластично тесто. Ако тестото ви е малко по твърдо при замесването и има нужда, добавете още 10-20 мл. вода или 1 с.л. зехтин (можете да приготвите тестото и в купата на планетарния ви миксер). Готовото тесто оставете в намаслена купа и покрийте с капак или с фолио/кърпа и оставете на топло за около час, за да втаса.

Пригответе соса като пасирате доматите с босилека. В тиганче поставете зехтна и когато се загрее прибавете чесновата паста, леко я запържете и към нея добавете пасираните домати с босилек, и подправките, разбъркайте добре. Оставете на умерен котлон да се готви за около 10-15 минути. Може да приготвите соса непосредствено преди да разточвате тестото или по-рано.

Когато тестото ви е втасало и е удвоило-утроило размера си го разделете на две части и на набрашенен плот офомете два тънки блата за пица, поставяйки ги в големи тавички, покрити с хартия за печене. Разпределете соса равномерно върху двата блата за пица, а отгоре върху соса разпределете сирената. Ние обичаме пицата с много сирена, но вие можете да експериментирате и разнообразите състава на пицата си по желание.

Готовите пици изпечете на 230 градусова загрята фурна до готовност - около 15-20 минути. При сервиране може да добавите листа пресен босилек или риган

Пицата става с много лек и хрупкав блат и можете да я хапвате за вечеря или за обяд в кутия в офиса.

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page