top of page
Search

Лесни калмари със зеленчуци

Днешната рецепта е с пролетно-летен привкус на морски дарове. Приготвя се лесно и е подходяща за бърза вечеря или свеж обяд в офиса. Ако обичате калмари/скариди/сепия и зеленчуци - задължително опитайте тази комбинация...

 

Съставки:

2 червени чушки, нарязани на тънки жулиени

2 зелени чушки, нарязани а тънки жулиени

1 малка глава лук, почистена и нарязана на тъни полумесеци

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 тиквичка, обелена и нарязана на тънки пръстчета

3-4 малки моркова, обелени и нарязани на тънки диагонални филийки

зехтин

сокът от 1/2 лимон

Подправки: сол, черен пипер, лют червен пушен пипер, риган

2 калмара, нарязани на кубчета от по 2-3 см (Измийте калмарите и ги почистете добре, отделете пипалата - разрежете ги две по две, тубите на калмарите разделете на две и от външната страна направете мрежа от разрези с ножа, но тънки и плитки разрези - не трябва да нарязвате калмарите, а само да ти "надраскате", след като сте ги "надраскали" ги нарежете на кубчета)

 

Мариновайте за 2-3 мин. нарязаните калмари със сол, лют пипер и чесън. Загрейте на котлона дълбок тиган (аз използвам уок). Когато тиганът ви е горещ добавете 1-2 с.л. зехтин, разлейте го по стените и добавете овкусените калмари. Гответе като разбърквате морските дарове докато водата, която пуснат те се изпари напълно, тогава подправете с малко риган (може да ги подправите и с малко узо или бяло вино). Оставете ги в тигана при постоянно бъркане за още 2 минути и ги извадете в отделна чиника. В празния вече тиган добавете още 1-2 с.л. зехтин, върнете го на силния котлон и поставете нарязаните зеленчуци. Подправете и гответе зеленчуците за около 10-20 минути - като ги бъркате често, за да не загорят. Когато зеленчуците ви са готови, добавете калмарите и сокът на 1/2 лимон, разбъркайте и оставете на котлона за още 1-2 минути.

Вашата бърза вечеря е готова!

p.s. По същия начин можете да замените калмарите със сепия, нея задръжте малко по-дълго на котлона или със скариди - те стават много бързо, щом се зачервет от двете страни са готови - не повече от 5 мин на силен котлон!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page