top of page
Search

Класически кекс с компот от праскови

Една от онези незалязващи класики от детството ми е рецептата за кекс с компот от праскови. Приготвя се бързо - но за целта ще ви трява миксер и много (5 бр.) яйца и домашен компот - ако нямате компот може да го замените с прясно мляко или друг плодов сок. Ето как да си приготвите този класически кекс със сок от компот.

 

Съставки:

5 яйца - разделени на белтъци и жълтъци

1,5 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. зехтин или олио или разтопено кокосово масло

1 ч.ч. сок от компот или мляко

3 ч.ч. брашно - предварително пресято

1/2 пак. бакпулвер

Подправки: ванилия, щипка сол (ако търсите по-нестандартен аромат, може да добавите и малко лавандулови цветчета или малко мащерка)

100 гр. шоколад

20 гр. масло

 

В дълбока купа разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Към готовите снежни белтъци добавете жълтъците и продължете да бъркате с миксера. Добавете сока от компот/млякото, зехтина и ванилията и продължете да бъркате. На финала добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте финално кексовата смес.

Готовата смес прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за кекс, и изпечете за около 40-минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато кексът придобие златиста коричка, проверете дали е изпечен добре като забиете в него дървено шишче - ако то излезе сухо, значи кексът ви е готов, ако е влажно оставете още за малко.

Извадете готовия кекс от фурната оставете малко да се охлади и прехвърлете в чиния.

За да придобие разкошен вкус и вид пригответе един бърз шоколадов сос като разтопите маслото и шоколада на водна баня и после залеете кекса с него!

Много вкусен е както още топъл, така и напълно охладен!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page