top of page
Search

Киш със сирена

Обичам сирената, както да ги консумирам директно, така и когато са част от храната, с която обядвам или вечерям. Обичам и кишове, но освен класическия Киш Лорен, у дома често приготвям Киш със сирена (защото винаги имам поне 3-4 вида сирене в хладилника си, но рядко откривам там бекон, подходящ за Киш Лорен). Първоначалната рецепта на Киш със сирена се роди именно в посока - разчистване на хладилника в опита да приготвя лесна вечеря у дома, а после се превърна в класическа вечеря, която често приготвям у дома. Истината е че Алек обожава този киш, заради бисквитения вкус на блата и наличието на много сирена, оказа се че и той е сиренено чудовище като мен...Ето и как да си го приготвите и вие.

 

Съставки:

За тестото:

250 гр. брашно (аз използвах пълнозърнесто брашно, но можете да го приготвите и с бяло брашно)

115 гр. студено масло, нарязано на малки кубчета

щипка сол

1 яйце - предварително разбъркано с 1 с.л. вода

За плънката:

250 гр. синьо сирене - аз използвам горгонзола, защото е по-кремообразна, но можете да използвате каквото синьо сирене имате у дома

200 гр. кашкавал - аз използвам чедър, но всеки добре узрял кашкавал може да го замени

100гр. сирене - аз използвам козе сирене, но вие сложете предпочитаното от вас бяло сирене

3-4 резена прошуто кото или големи резени шунка

1 коф. Скир

4 яйца (може да го приготвите и с 3 яйца)

щипка сол

 

В дълбока купа смесете брашното с маслото и претривайте между ръцете си съставките, докато не се смесят и не се получат маслени трохи или използвайте за тази процедура кухненски робот. Важно е съставките да са студени и да не месите твърде дълго, за да запазите мънички марченца масло в тестото (малките парченца масло ще направят тестото ви леко и групкаво. Към маслено-брашнения пясък добавете разбитите яйце с вода и съберете тестото на една топка, омесвайки го. Внимавайте при месенето да не го "премесите" - да не го месите прекалено дълго. Щом съберете на топка го увийте във фолио и го приберете за 30 мин в хладилника.

Докато тестото си почива и се стяга на студено си пригответе съставките за плънката. Нарежете сирената, натрошете на ситно бялото сирене, разкъсайте на парчета шунката и в отделна купичка разбъркайте скира със солта и яйцата.

Извадете тестото и внимателно го разточете върху набрашнена повърхност. Прехвърлете блата във формата ви за киш или друга тавичка (не я подмазвайте, защото в тестото има достатъчно масло) и разпределете добре по стените, като оформите дъно и стени на киша (стените трябва да са не по-високи от 2 пръста).

Когато блатът ви е готов е време да поставите в него сирената - първо бялото сирене, после синьото сирене, после кашкавала/чедъра, шунката и на финала разпределете върху целия киш сместа от скир и яйца, като се опитате да я разпределите равномерно.

Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 мин.

Сервирайте още горещ с вкусна зелена салата.

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page