top of page
Search

Никити/Ситония...хтаподи, саганаки, Маламатина...и така до Амина

Никити е едно от любимите ми (все още) места в Халкидики, в които можеш да си във водовртежа на летния нощен живот, да наблюдаваш страхотни залези от пристанището, да се повозиш на яхта, да похапнеш вкусно или да се загубиш в тесните улички на стария град...всичко това и още е Никити.

Никити е на има няма час път с кола от Солун, в началото на втория ръкав на Халкидики, нещо като столицата на Ситония. Разположен на входа на Ситония. Пребиваването ви в това гръцко, морско градче ви позволява да събирате слънчеви лъчи по плажовете от двете страни на ръкава. Плажовете в Ситония взе още са самостоятелни и независими от хотелските комплекси, за разлика от Касандра, хората са мили, а местните таверни готвят с пресни и вкусни съставки.


Плажове:

Ако си говорим за плажовете, ето и моят пътеводител за предпочитаните от мен плажове около Никити, които си заслужава да посетите в близост:

Ако се спуснете в дяснота част на ръкава:

  • Агиос Йоанис – на 2 км. от Никити, с кристално чиста вода и фин пясък, изключително подходящ за деца. От тази година руски инвеститор изгражда огромен морски комплекс в района, което е намалило капацитета за плажа, но заведението там е изключително приятно, а следобяд може да се насладите на естествена сянка.

  • Ковиу бийч (малко след Агиос Йоанис, на завой растояние отделечен от Калогрия бийч) – ситен пястък и чиста вода, а на самият плаж е разположено и едноименното плажно заведение. Трябва да паркирате на отбивката на самия завой, където е поставена и указателната табела за плажа.

  • Калогрия бийч (на Калогрия бийч може да изберете между няколко плажни заведения – Исла бийч и двата бара на Манго бийч) – прозрачно синьо море с едър пясък и много борови дървета, които ви гарантират естествена сянка до обяд. Самата плажна ивица обаче не е много голяма и често е доста пълен със сърби и македонци, настанили се на плажа още в 8 часа сутринта, но от друга страна е изключително подходящ за малки деца.

  • Спати бийч (веднага след Калогрия) – уединен малък залив, на който няма естествена сянка, но е доста по спокоен и малко населен в сравнение със съседните Калогрия и Ковиу бийч, доста добра алтернатива ако сте с дете или търсите спокойствие.

  • Порто Куфо – най-отдалечения от всички изброени плажове залив...Заслужава си да го посетите заради гледката, която се открива от плажа, самият плаж обаче сам по себе си не е особено впечатляващ

Ако пък решите да пробвате плажовете от лявата част на ръкава:

  • Кастри бийч в района на Вурвуру – малък, не особено популярен плаж, с естесвена сянка от борови дървета. Самият пясък е смесен с малки камъчета, но водата е чиста и плитка. Ако го посетите с малки деца, хубаво е да имате под ръка плажни обувки или поне гуменки/кроксове/сандали, за да не си наранят стъпалата

  • Кариди бийч, отново в района на Вурвуру – прекрасен нежен пясък и синьо море, съчетани със скали и естествената сянка на борови дървета, плитко море подходящо за малките.

  • Портокали бийч, след Вурвуру – както го наричат местните – това е гръцката Копа-кабана, изключително впечатляващ плаж, който обикновено е доста бизи особено в сезона. Гледките които се откриват от него обаче са повече от впчеталяващи – комбинация от мини скални заливчета и малък пясъчен залив с прилежащ към него бар. За да стигнете до плажа ще преминете през борова горичка, която често е средище на къмпингари...

  • Лагониси бийч - малък зaлив в рaйοна нa Ормоc Пaнaгияc. Ситeн пясъk, а най-красивата му част е мaлκатa пяcъчнa κοса в eдиния му κрaй, а в комбинация със скалите в другия край, и плитките води е подходящо място за малки деца.

  • Талго бийч – разположен по пътя между Ормо Панагия и Вурвуру. Малък пясъчен залив, поддържан от приятен бийч бар със същото име, с прекасна гледка и плитки води подходящи за малки деца

  • Изчезващо-появяващия се плаж Ливари бийч. Тук пяcъкът e фин, мoрeтο e мнoгο плитκo и имa няkοлκo пяcъчни ивици в нeпοcрeдcтвeнa близocт, а гледката към него е спираща дъха.

  • Трани амуда – в района на Ормо панагия, награден е с категория Син флаг, но имайте предвид че е доста дълбок, нехарактерно за повечето гръцки плажове. Самият плаж е гоолям и дълъг с едър пясък.

*снимките са на част от описаните плажове...но всеки от тях има своето очарование....имайте предвид че плажовете са малки и шансовете през юли или август да бъдат препълнени са много големи


Разходки:

Ако обаче си говорим за градски разходки в района, ето къде може да се разходите:

  • Старият град на Никити – обожавам го, добре поддържани сгради и улици, две-три магични заведения в центъра на стария град, гледката от църквата....посете го и няма как да не се влюбите...обгърнат е в духа на средиземноморието

  • Пиргадикия – малко селице разположено анфитеатрално с излаз на море и с гледки към Атон и Ситония , малко пристанище, предимно за рибарски лодки и таверни с вкусна морска храна и традиционната гръцка мусака J

  • Ормо Панагия – заслужава си да го посерите заради сутрешния рибен пазар – прясна морска дива риба, уловена през нощта от рибарите се предлага всеки ден до обяд от две морски павилиончета (ние винаги пазаруваме от павилиончето от дясно). Това е мястото, от което може да се качите на корабно пътешество (круиз) до манастирите в Атон (ще ги видите от борда на кораба).

  • Порто Куфо, заслужава си заради пътя до него, заради гледката на залива и пристанището, инак самото градче е не особено впечатляващо. В близост до пристанището има останки на военен самолет и хеликоптер.

  • Порто Карас, е добре да посетите в края на сезона...през есента, наистина изглежда леко призрачно...но отново е много красиво и спокойно, а в сезона ще се сблъскате с доста руснаци и входна такса за достъп. В района може да посетите винарната на Порто Карас и да си закупите доста прилично вино

  • Сарти – малко селце в южния край на Ситония приятно за разходка с впечатляващи изгреви и гледката на Атон.

  • Неос Мармарас – голямо селце/градче в Ситония...с доста магазинчета и приятни таверни. Градът е разположен амфитеатрално на няколко хълма и има няколко входа към него, прилича на Никити с възможността да добавите бурен нощен живот към почивката си...и дори на моменти Неос Мармарас ми се струва по-голям от Никити.

  • Уранополи – на около час от Никити, на входа на Атон, заслужава си да стъпите на третия ръкав, който също е много зелен, а от Уранополи може да се качите на корабчета, които също предлагат разходки до Атон

  • Може да отскочите и до о-с Амуляни, ако до сега не сте ходили на остров, този е малък, с няколко плажа, и мали тавернички....може да му отделите един ден в който да съчетаете разходка, плаж и приятен обяд.

Храната:

Знам че сега би трябвало да изредя и дълъг списък с места за хапване в градчетата, за които ви казах... Таверните в Ситония са толкова много и голяма част от тях готвят повече от вкусно, за това един пост няма да е достатъчен да ги изброя. В Гърция, както и на много места по света при избора на заведение ме води следното правило – избирайте максимално най-нетуристическите места на хапване, а да оцените местната кухня. Разбира се, това правило не отрича и туристическите ресторанти, но понякога, доста често дори, са неоснователно скъпи, а храна не превъзхожда по-малките и закътани таверни... Просто пробвайте, преглеждайте предварително менютата и когато някъде много ви хареса – повторете. Местните напитки са: рицина (в бутилка от 500 мл.), узо и ципуро (сервира се в малки шишенца по 200 мл.) - в превод – бяло вино, мастика, анасонова ракия, а храната е свежа, вкусна и прясно приготвена. Задължително опитайте дзадзики, тарама и разядки, пържени тиквички по гръцки, домашен хляб, хтапод на грил (октопод), миди саганаки (миди в доматен сос), скариди, калмари на грил или пълнени, ципура, лаврак, скорпио фиш, дорадо или фагри – на грил или с маслен сос, гаврос на грил....и традиционната гръцка мусака, която аз лично обожавам....От салатите поне веднъж опитайте гръцка салата, която най-често е достатъчно голяма порция да споделите двама души. Десертите обикновено са комлимент от заведението, а ако не получите комплимент – десерт или още една напитка...тогава сменете заведението следващия път!

Замириса ли ви на море....ами толкова е лесно...джапанките в сака и газ към Халкидики!


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page