top of page
Search

Гръцки курабии с ядки и пудра захар

Едни от най-популярните сладки в Гърция са курабиите, леки, хрупкави и маслени. Като аромати, южните ни съседи разчитат на характерните за техните геогафски ширини – портокалова вода, жасмин и вечната ванилия, а допълнение им прави аромата на ядките – бадеми или орехи. Приготвят се много бързо и лесно и определено се харесват на малки и големи....а харакерната обвивка от пудра захар ще ви върне в далечното минало на малко хлапе. Ако и вие сте фенове на гръцките курабии, опитвали сте ги в Кавала, Тасос или Солун – опитайте тази рецепта!

 

Съставки:

100 гр. сурови бадеми или орехи (аз предпочитам по-ядковия вкус, за това използвам 200 гр. ядки)

1 яйце

3 с.л. портокалов сок (може да го замените с портокалова вода или розова вода), а може и да го пропуснете като цяло

2,5-3 ч.ч. пресято бяло брашно

1 пак. бакпулвер

1 ч.ч. разтопено и добре охладено масло или мас (аз предпочитам да използвам масло, но ако вие имате домашна мас и я предпочитате като съставка, използвайте нея)

Подправки: ванилия, щипка сол

1 ч.ч. пудра захар + още ½ ч.ч. за овалване

 

Първата ви задача е да запечете за малко ядките във фурната и след като ги охладите ги натрошете на по-ситни парченца. В отделна купа смесете разтопеното масло (мас), пудра захарта, яйцето, подправките и портокаловия сок, след което разбъркайте добре. Следващата стъпка е да добавите бакпулвера и брашното на части, моето тесто поема цялото брашно, като целта е да се получи меко, незалепващо тесто за курабии. На финала добавете натрошените ядки и ги омесете добре в сместа. От маслото сместа става доста мека, за това я оставям за около половин – един час да се охлади, преди да оформям сладките. После върху набрашнена повърхност разточвам кора дебела около 1,5-2см. и изрязвам бисквити.

Изпичам бисквитиките в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 мин. като е важно да извадите бисквитите, когато леко порозовеят.

Докато са още горещи ги поръсете обилно с пудра захар и оставете да се охладят напълно върху решетка. Когато са напълно охладени приберете в метална кутия. Тези курабии са идеални за консумация по всяко време, но са и прекрасно допълнение за предстоящия празник Великден.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page