top of page
Search

Пухкави сиренки

Това е една алтернатива на познатите ви сиренки софианки, но този път са пухкави, възхушни и с аромат на масло, яйца, и сирене. Ще ги приготвите за 40 минути, от които 30-35 минути е времето за печене. Домът ви ще заухае на прясно изпечена баница, а наличието на пълнозънесто брашно в тестото ще даде един здравословен нюанс за сутрешната ви топла закуска. Ето и как да си ги приготвите:

 

Съставки:

200 гр. натрошено козе сирене (използвайте предпочитаното от вас сирене)

50-100 мл. зехтин или разтопено масло

1,5 ч.ч. пресято пълнозърнесто брашно

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

Подправки: чубрица, 3 ч.л. захар

20 гр. твърдо масло, нарязано на тънки ивици за коричка

2 яйца

50-100 мл. прясно мляко

сусам за поръсване

 

В дълбока купа смесете сиренето, едното яйце, зехтина/разтопеното масло, киселото мляко, с разтворената в него сода, чубрицата и разбъркайте. Към готовата смес добавете пълнозърнестото брашно и разбъркайте хубаво. Прехвърлете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене и разпределете на равен слой. Готовата смес залейте със смес от яйце, мляко, захар, а на финала посипете със сусам и на финала завършете с тънки резени масло - 5-6 броя. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 мин. до апетитна златиста коричка.

След като извадите тавичката, напръскайте готовото печиво с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши. Нарежете сиренките на парчета и закуската ви е готова!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page