top of page
Search

Едно приключение в слънчев и „тренди“ Лисабон

Може би трябва да започна с това, че Лисабон днес е много различен от Лисабон преди 2-3-5 години. И не, причината за това не са ремонти, нови сгради, мигранти (както се случва с други европейски градове), тук причината са туристите и превърщането на Лисабон в новото „тренди“ място на Европа.

Посетихме Лисабон в края на септември, с любимата ми пътешественическа група в състав 2 момичета, 1 котарак и 1 момче (мъжът ми). Само в едно изречение вмятам, че се разминахме на косъм със стачките на Ryanair и летяхме с прекачване през Чампино с около 8 часов престой в Рим (достатъчно да си припомните любимите места във Вечния град!) и пристигнахме доста късно в Лисабон. Престоят ни в португалската столица бе точно 5 дни и хванахме очаквано горещото септемврийско време в страната, докато в София температурите поддържаха нива от 15 градуса.

Първите неща, които трябва да имате предвид, когато посещавате Лисабон:

  • Хората в магазини и заведения/туристически обекти изглеждат намусени и сърдити, мисля си че причината е във факта, че са пренатоварни заради многото туристи

  • Задължително си вземете карти за метро и ги заредете с поне 5-10 пътувания, те важат за придвижване с метро, асансьор и трамваи (картите са хартиени, но са с чип и важат за многократно зареждане, като се приберете в България може да ги предадете на друг приятел, на когото му предстои пътуване към Лисабон)

  • По ниво на мърсотия в града, Лисабон не се различава много от София

  • Разходката ви из Алфама ще има романтични елементи, но ще ви напомни много за района на Мария Луиза в София

  • Градът е препълнен с туристи

  • Пригответе се да чакате на дъъълги опашки, заради много туристи (опашки за туристическите забележителности, опашки за да се качите в някой от асансьорите, за да се качите на някой трамвай, а да понякога и за да седнете на обяд/вечеря)

  • Задължително си резервивайте място в заведение за вечеря, по всяко време и всички заведения са нон стоп пълни

  • В заведенията ще ви обслужват малко бавничко, и по-точно ще чакате сметката по-дълго от обикновено

  • Португалците обработват всичко бавно...за това бъдете готови да чакате...ами така де, те живеят на много топло и е нормално да се движат по-бавно – те са във вечна сиеста J

  • Португалският е близък до испанския, италианския и френския...така че дори и да не говорите на английски ще се оправите някакси...

  • Въпреки чакането по опашки....храната ще ви допадне супер много....където и каквото и да хапвахме всичко беше страхотно....и виното и то....а за пастел/паейш де Ната няма да говорим....най-страхотните десерти...а да друг популярен десерт им е сладкият салам...и много Фрутас....много. Но за храната може би има нужда от отделен пост...и да не пропусна Джинджа/Джинджиня (така се нарича в района на Обидуш) – сладък черешов ликьор, като нашата вишновка...да ще има отделен пост само за храната и напитките в Лисабон и ко.

  • Това е градът на мирадору-тата, на гледките към покривите, към града, към морето...

  • Отличителните неща на Лисабон и Португалия за сувенири са: продукти от корк (внимавайте 90% от продуктите са с китайски произход вече, но пък са евтини), продукти с плочки азулежу или бижута от керамика с азулежу десени, десертното вино Порто, консерви от сардини, треска, риба тон, сьомга или пастет от риба, Джинджа

  • Основни елементи на храната им: пастел де Ната за десерт е задължително! Джинджа/Жинжиня за пиене (може в чашка а може и в шоколадова чашка, досущ като пияните вишни), Порто, риба треска (Бакалау) и всякакви други рибни специалитети или стекове.

В този пост ще съм много брифна и ще се опитам да изброя най-важните неща за Лисабон, които да не пропускате...в много схематичен вид

  • Районът Алфама, старият район – ще ви напомни за центъра на Неапол или зоната около бул.Мария Луиза в София...има нещо романтично в него, но и нещо, от което си казваш мммне, не искам да живея тук. Това е зоната на Фадо – всяка вечер по заведенията може да слушате Фадо изпълнения от различни музиканти, Музеят на плочките азулежу, които красят фасадите по града, замъкът - Castelo de Sao Jorge, от него се разкриват страхотни мирадору-та има (гледки), има хубави магазинчета за продукти от корк и плочки азулежу, най-старата лисабонска катедрала Se De Lisboa, фасадата на сградата Beco da Bicha и просто да се разхождате из тесните улички навътре в квартала.

  • Разходете се до района на Аквариума, посетете Аквариума, после се повозете с телеферика до кулата на Вашку Да Гама – ще се движите над водата и удоволствието е голямо, там можете да се разходите в Парка на нациите, или да посетите мола в района. От кулата също се открива хубава гледка, ако вече не сте се наситили на гледките в града, качете се и до върха на кулата Вашку да Гама.

  • В центъра си отделете време за района на площад Росио, гарата, която има прекрасна фасада, качете се на асансьорите, които откриват страхотни мирадурота – асансьора Глория, (следете за табели „miradur”” – значи ще попаднете на място с прекрасна гледка), спуснете се до реката и минете покрай Триумфалната арка и площата пред нея...насладете се на залеза като приседнете на брега на реката с гледка към Моста и далечната кула на Христос.

  • Разходете се из кварталите Baixa, където има много магазинчета и Bairo Alto, зоната на ресторантите и кафенетата – на страхотни местенца ще попаднете. Посетете халите, както и пийнете коктейли на доковете Сан Амаро и просто гледайте плочките азулежу по сградите на града.

  • Отделете си поне половин ден за Белем, манастирът Жеронимуш, Музеят на мореплаването – задължително го посетете, той е в сградата на манастира, Белемската Кула, Паметникът на откривателите, моста над р.Тежу, който е копие на емблематичния червен мост на Сан Франциско и разбира се статуята на Христос от другата страна реката. Тук обаче, както и на всички места със забележителности, се пригответе да чакате на опашки. Тук в Белем е и емблематичната пекарна за Пастел де Ната, много близо до манастирът Жеронимуш, но заради километричната опашка, ние се отказахме да чакаме.

  • Посетете музея на Калуст Гюлбекайн (особено ако сте прочели клигите „Мъжът от Константинопол“ и „Милионерът от Лисабон“, а ако не сте ги прочели – трябва да ги прочетете!)

  • Отделете си време просто да се разхождате из града, красив е шарен и пъстър, макар и малко мръсничък в края на деня

  • Ако все пак имате още малко време, то посветете го, за да посетите мяста в околността на Лисабон. Ние посетихме две селца, в които се влюбих, макар да бях с ясното съзнание, че това са доста туристически и отново са пълни с хора – Обидуш (вълшебно, прикасно красиво малко селце) и Назаре (мястото с най-високите вълни, раят на сърфистите), там в Назаре видях за първи път океана на живо....много духа...многоооо. Но имахме малко време там, така че ще се върнем отново

  • Синтра – 6 двореца с градини и страхотна атмосфера, купища туристи, пек ноооо пак ще се върна там, и то за повече...за да спя в Синтра и отново да разгледам всички дворци и замъци там....разкошни са: Монсерат (в който съм влюбена завинаги! Специален много специален и красив дворец), замъкът в центъра с белите комини, дворецът Пеня (като от филмчетата на Дисни), Мавърския замък, Тайната градина .... посетете ги, а после вижте залеза на Кабо де Рока... Запасете се с нерви заради опашките, и заради неясния график на транспорта...но си заслужава...всяка минута в Синтра си заслужава...и ако сте там само за ден, като нас, откажете се от обяда, яжте на крак, за да можете да разглежате!!!

И така в шеги и закачки, в чакане по опашки (по-дълки от опашките у нас по време на купонната сиситема), в хапвания на вкусна храна и посещения на туристи минаха 5-те ни дни в Лисабон...Ще ви разкажа повече за храната там по друго време...Ако сте готови и подхотвени психически за опашките, градът ще ви хареса 100%.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page