top of page
Search

Многослойна питка

Обожавам питките...има нещо зареждащо в това да приготвяш хляб, може би това е и причината всяка нация да има различни рецепти и вкусове хляб. А за празник няма по-добро допълнение от една домашна българска питка с масло, яйца и мляко. Да в период на пости, това не е препоръчителна храна, но постите рано или късно ще приключат. Тази питка е по рецепта на Ева Тонева, става много лесно и определено ще съберете много овации от хората, на които ще я сервирате. Ето как да си приготвите тази многослойна питка.

 

Съставки:

2 яйца и 1 белтък (жълтъка ще го използваме за намазване на питката)

550 гр. пресято брашно + 50/100 грама за размесване

2 с.л. зехтин

½ с.л. ябълков оцет/лимонов сок

1 ч.л. сол

3 ч.л. захар или 1 с.л. течен мед

250 мл. топло прясно мляко

20 гр. прясна мая или 1 пак. суха мая

100 гр. разтопено масло

За намазване: 1 жълтък и 2 с.л. прясно мляко

 

Разтворете маята в топлото мляко, заедно със захарта/меда и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте добре, покрийте купичката с чинийка или кърпа и оставете маята да втаса за 15 мин. на топло място.

През това време пресейте брашното в дълбока купа, добавете солта и оформете кладенче в средата. Когато маята ви е готова, в кладенчето поставете зехтина, яйцата, оцета и разтворената мая и омесете еластично, незалепващо, меко тесто. Готовото тесто покрийте с фолио и оставете на топло за около 2 часа, докато не удвои обема си.

Когато тестото за питката вече е готово, го прехвърлете върху набрашнен плот и омесете отново. Разделете тестото на 8 равни части. От всяка топка тесто разточете тънка около 2-3 мм кора с приблизително правогълна форма. Наредете 4 кори една върху друга, без да ги притискате, като намазвате всяка обилно с половината от разтопеното масло (кора, масло, кора, масло, кора, масло, кора, масло). Навийте купчинката кори на руло. Оформете още едно руло с останалите 4 кори.

Нарежете рулата на триъгълници и поставете парчетата в покрита с хартия за печене тава, в която за около 30 мин те отново трябва да втасат и да удвоят обема си на топло място, покрити с кърпа.  Когато питката ви отново втаса, загрейте фурната на 180 градуса, намажете питката със смес от мляко и 1 жълтък, и изпечете за 25-30 мин, след което намалете температурата на 160 градуса, и оставете за още 10-15 мин.

Готовата питка ще изчезне още гореща, така че няма нужда да ви съветвам как може да я съхранявате по-дълго.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page