top of page
Search

Веган пълнозърнести и здравословни плодови палачинки

Палачинките са любимата ми закуска за мързеливи уикенди, а от както съм на режим, с който следя калориен прием на храна, са и най-вкусната закуска. Освен, че все по-често експериментирам със съдържанието на палачинките, тази сутрин се изправих пред предизвикателството да приготвя палачинки без брашно, заради режима ми и без яйца, защото хладилникът ми беше почти празен. Този експеримент обаче се оказа повече от успешен и така моя милост, се сдоби с изцяло веган рецепта за палачинки. Освен, че се приготвят лесно, здравословни са и ниско калорични, тези палачинки са меки, пухкави като американските си събратя, но за разлика от тях имат приятен леко сладък вкус, и аромат на ябълки и банан. Мисля че това ще бъде рецептата, която ще приготвям през летните месеци :)

 

Съставки: 1/2 ч.ч. фини овесени ядки 1 ч.ч. мляко (краве или ядково мляко) 1 с.л. зехтин или разтопено кокосово масло 1 обелен банан 1 с.л. кокосови стърготини 1/2 ч.л. бакпулвер 1 средно голяма почистена ябълка или круша Подправки: ванилия и/или канела

 

Поставете всички съставки в чашата на блендера и блендирайте с няколко импулса. Трябва да получите гъста смес за палачинки. Ако сместа ви е твърде гъста, като смес за кекс, добавете още малко мляко, а ако е по-течна от смес за американски палачинки, добавете още малко овесени ядки и блендирайте. Изпечете малки пухкави палачинки в предварително загрят незалепващ тиган, на силно работещ котлон. Палачинките са малки и имайте предвид, че се изпичат много бързо. Тъй като в сместа има малко масло, няма нижда да намазвате с масло тигана преди печене.

Гарнирайте по желание - аз лично ги обичам с малко крема сирене, защото то допълва отлично естествената плодова сладост на палачинките.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page