top of page
Search

Плодовите кифлички на Jamie Oliver

Когато търсите идеи за закуска, рано или късно опирате до рецептите на Jamie Oliver, които според мен са безотказни. Тези плодови кифлички, които избрах да приготвя тази сутрин за закуска, нямат нищо общо с формата на кифлички....и са толкова плодови, колкото сушените плодове могат да ги направят. Ноооо нямат добавена бяла захар и търпят вариации с кокосово масло и пълнозърнесто брашно. Ще ги приготвите за около 30 мин. и наистина ще зарадвате любимите си хора за закуска или вкусна гарнитура към чая/кафето.

 

Съставки:

120 гр. сушени плодове (червени боровинки и стафиди)

120 гр. масло/кокосово масло

450 гр. пресято брашно/пълнозърнесто брашно

2 ч.л. бакпулвер

2 големи яйца

5 с.л. прясно мляко + още малко за намазване

Подправки: махлеб, ванилия, щипка сол

Хубав черен чай или сок за накисване на сушените плодове

 

Накиснете сушените плодове в хубав чай или плодов сок. Нарежете маслото на малки парченца. В дълбока купа смесете брашното, бакпулвера, подправките и маслото и претрийте брашното с маслото през ръцете си, до получаването на маслени трохи. В купичка разбъркайте млякото с яйцата, изцедете сушените плодове и ги прибавете към яйцата. Образувайте кладенче в маслените трохи и в него прибавете солта, яйцата, млякото и сушените плодове. От съставките в началото с лъжица, а после с ръка омесете маслено тесто, като не го месите твърде дълго. Трябва да оформите незалепваща се топка маслено тесто.

Разделете тестото на две части и от всяка част върху набрашнена повърхност разточете кора с дебелина около 2см, от която да изрежете кифличките, в предпочитани от вас форми (аз използвам стъклена чаша). Съберете остатъка от тестото, оформете на топка и отново разточете и изрежете кифличките. Повтаряйте процедурата докато не направите цялото тесто.

Поставете кифличките в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за 13-15 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако предпочитате по-меки кифлички ги завийте все още топли в кърпа, а после приберете в плик, а ако обичате хрупкави кифлички и бисквити охладете вашите върху решетка.

Можете да консумирате просто така, топли или охладени или да ги обогатите с крема сирене/скир и сладко.

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

bottom of page