top of page
Search

Датски сандвич със забулено яйце...или спомен за едно пътуване до Братислава

Миналата година имах удоволствието да посетя Братислава с Иво и две от най-близките ми приятелки и....да се изненадам повече от приятно от предколедното настроение, усмихнатите хора, вкусната храна. Но може би най-много ме изненадаха малките bar&dinner, пъбове, сладкарници и бистра, които бяха изпълнили стария град на Братислава. Именно датските сандвичи с яйце, авокадо, крема сирене/сос Холандез, малка салата от рукола, топло хлебче/кроасан и пушена сьомга или шунка бяха едно от откритията ни в кулинарно отношение в това пътуване. Буквално във всяко заведение тези сандвичи бяха в менюто за закуска...а след една такава закуска, допълнена от чаша прясно изцеден сок от портокал и кафе или чаша топъл шоколад направо ви идват сили, с които да изкчите Килиманджаро!

Да...пристрастихме се към тези сандвичи, за това няколко месеца, след това пътуване, реших че е дошъл момента да направя първото си забулено/поширано яйце, наречено още яйце по бенедиктински, за да го вплета в този топъл и мноого вкусен сандвич.

Ето и малко снимки на тези датски сандвичи, от които няма как да не се вдъхновите да ги приготвите. Семло, бързо вкусно:

 

Съставки:

За пошираното яйце

1 яйце

1 ч.л. оцет

вода (количество около 7/8см в тенджерката, която ще приготвяте яйцето)

За сандвича

1 хлебче или две хубави филийки хляб или кроасан

30гр. пушена сьомга или шунка

няколко резена авокадо

рукола

крема сирене

маслини

зехтин, оцет балсамико/лимонов сок, щипка сол

По желание - малко 2-3 резена сушен домати

 

За да приготвите този перфектен сандвич, трябва да приготвите перфектното забулено/поширано яйце (яйцето по бенедиктински)...е не е нужно да е перфектно, но е важно да е добре приготвено!

За целта, в тенджерка налейте вода, около 7-8 см. и 1 ч.л. оцет (ако нямате оцет използвайте лимонов сок), която трябва да загреете до ниво къкрене, но не бива да завира, за да не се пресече яйцето.

Докато чакате водата ви за закъкри счупете яйцето и го поставете в една паничка. Нережете си две филийки хляб и ги сложете в тостера, а ако използвате хлебче или кроасан, разполовете ги на две и ги запечете за 2-3 мин. на 200 градуса във фурната - трябват ни топли, а не прегорели.

Нарежете си малко авокадо, на филийки, измийте малко рукола и в паничка смесете част от авокадото, руколата, маслините и сушените домати, и ги подправете с малко балсамико или лимонов сок и зехтин (аз използвам зехтин овкусен с трюфели - прави салата превъзходна!), щипка сол.

Щом водата ви започне да къкри е време да поставите в нея яйцето, като потопите едната част на паничката, в която е яйцето и докато я държите от другата страна, излейте бързо яйцето във водата. Някои използват трик да завихрят в средата на тенджерката водата и в образувалия се улей да поставят яйцето. Оставете яйцето да се сготви, докато изплува на повърхността. Ако предпочитате твърди яйца го варете малко по-дълго след като изплува на повърхността, а за по-рохки, извадете го по-бързо. Готовото яйце извадете с решетъчна лъцица и отцедете върху кухненска хартия, която да поеме водата от яйцето.

Време е да приготвяте сандвича. Намажете всеки от резените хляб/кроасан с крема сирене (аз предпочитам крем сирене с подправки), върху крема сиренето на едната филийка/резен кроасан поставете пушената сьомга, върху нея резените авокадо, а върху него пошираното яйце. Посолете леко яйцето и затворете с втората филийка/резен кроасан, намазан с крема сирене. Ако се любители на сос Холандез и ви се намира под ръка, не поставяйте крема сирене на втората филийка, а поставете от соса върху посоленото яйце и завършете с топлата филийка хляб. 

Поставете внимателно сандвича в голяма чиния за сервиране и гарнирайте с овкусената салата с рукола. Допълнете тази богата закуска с чаша прясно изцеден сол от портокал или хубава чаша горещ чай. Можете да консумирате и като предястие или предложение за брънч.


Да ви е сладко! Това е една страхотна закуска за пътешественици, любители на вкусната храна и махмурлии след коледните и новогодишни празници :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page