top of page
Search

Пилешка супа за душата

Още от баба си знам, че няма по-сгряваща и лекуваща супа от пилешката. Да, няма как да сравним съвременните пилета с тези от нашето детство (говоря за хора на възраст 30-35+, издадох си годините въй, въй) но все пак от време на време трябва да се глезим с такава вкусотия. Ще ви представя моята трактовка на пилешка супа...от която се сдобивате със страхотен богат пилешки бульон - за ризото, други супи и сосове, вкусно зеленчуково пюре и пилешка супа...а да и бонус 2 идеи за остатъка от пилето. Относно пилетата - ако можете да си намерите фермерски, селски, домашни пилета - супер...ако не, най-близкото до тях е пиле Duk, което е жълто, заради царевицата, с която е хранено и "уж" е най-висок клас пилешко месо. Но, стига обяснения, ето и самата рецепта.

 

Съставки:

1 пиле (около 1,5 кг) - от пилето ще използваме 1 крилце, кожата от цялото пиле и гръдния кош с ребрата и месото, костите от зоната на гърдите - за по-силен вкус

2 средно големи моркова

4 картофа

1 средно голяма глава лук

подправки: сушена мащерка, черен пипер и сол на вкус

шепа фиде/макарони или оризови нудъли

 

Започваме с пилето, измийте го добре и хубаво го разфасовайте. От едно пиле аз обособявам следните парчета: 2 кълки, 2 крилца, 2 броя гърди (обезкостени), парче около гръдния кош, парче от дупето с трътката. След като раздробя пилето, отделям кожата. Не я обичам, защото е много мазна и я използвам за овкусяване и омазняване на супата и пилешкия бульон. Разделям кожата от цялото пиле на 2 купчинки, половината ще използвам за пилешкия бульон, а другата половина ще използвам за пилешката супа.

В тенджера поставям около 1/4 нарязана на ситно глава лук, морков отново нарязан на ситно, един картоф на малки кубчета, сол, черен пипер и сушена мащерка на вкус, половината от кожата на пилето, 1 крилце, гръдния кош с ребрата и месото, костите от зоната на гърдите, и добавям 2 литра вряща вода. Поставям тенджерата на котлон с умерена сила (7-ма степен от 9 възможни) и оставям да къкри около 2 часа, или докато пилешкото месо е напълно сготвено и се отделя лесно от костите. През това време периодично пребърквам бульона, за да не загори и следя за нивото на бульона, когато количеството му намалее много, добавям още вода. Целта ни е да получим богат гъст бульон с количество не повече от около литър.

Докато приготвям бульона приготвям зеленчуците за супата - обелвам и нарязвам на кубчета морковите, картофите, лука. Щом месото е напълно готово дърпам тенджерата и прецеждам бистрия бульон през цедка в голяма купа, за да се охлади, отделям в друг съд зеленчуците за да направя от тях после с малко мляко зеленчуково пюре (нямат нужда от маслото, защото са достатъчно мазни от пилето) и пилешкото месо и кожа в трети съд.

В същата тенджера в която приготвихме бульона поставям нарязаните зеленчуци, добавям подправки на вкус, останалата част на пилешката кожа и 2 литра гореща вода и отново връщам на котлона на 7-ма степен за около 1 час. В това време кожата ще овкуси супата, а зеленчуците ще се сготвят. Докато супата се готви на котлона вие почистете месото от костите и кожата, и го нарежете на ситно. По време на готвенето на супата следете за количеството бульон в нея, както и периодично я разбърквайте. Когато зеленчуците ви са готови е време да отстраните кожата от супата, тя си е свършила работата и да добавите обезкостеното, и нарязано пилешко месо заедно с шепа фиде/макарони или оризови нудъли. Оставете на котлона за още около 5 минути и изключете.

Сервирайте с препечени филийки хляб и кисело мляко или няколко капки лимон за киселинност.

Бонус идеи: от остатъка пилешко месо без кожа можете да:

- от 2-те гърди можете да приготвите 2 броя пилешки руладини с плънка от козе сирене, кисели краставички, песто и сушени домати

- от 2-те гърди можете да приготвите също мариновани пилешки пържоли на грил

- от 2-те гърди можете да приготвите пиле със сметана и ананас, което да поднесете като самостоятелно ястие или да допълните с обикновен бял ориз.

- от остатъка пиле можете да приготвите пиле в плик със зеленчуци - моркови, пащърнак и картоф, с вино, чесън, лук, зехтин, малко мед и горчица

- готовият бульон можете да съхранявате в хладилник за около седмица или във фризер за по-дълго време. Подходящ е за всякакви супи, яхнии, ризото, сосове.

Ето как с месото от 1 голямо пиле можете да приготвите няколко напълно различни и вкусни ястия.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page