top of page
Search

Лимонова кростата

Това е един от онези десерти, които можеш да консумираш по всяко време на годината, защото е лек, свеж и комбинира приятен, нежен лимонов крем с бисквитено тесто. Приготвя се много лесно, не е никак скъп или времеемък и отгоре на всичко е страшно вкусен. Друг плюс на този сладкиш е фактът, че можете да си приготвите крема и тестото в различни дни, супер нали?

Ако обичате италианските десерти, ароматът на ванилия и лимон, вкусът на домашно бисквитено тесто – този сладкиш ще се превърне в любим ваш десерт! Ето и как да си го приготвите в домашни условия.

 

Съставки:

За крема:

600 мл. прясно мляко

200 гр. захар

1 био лимон (кората обелена с картофобелачка и сокът му)

1 пак. ванилов пудинг (може да го замените с 40 гр. царевично нишесте и 1 пак. ванилия)

1 яйце (ако използвате царевично нишесте сложете 2 яйца)

За бисквитеното тесто:

2 яйца

100 гр. захар

80 гр. олио/кокосово масло

½ пак. бакпулвер

340 гр. пресято брашно

 

В касерола загрейте млякото с кората на лимона. В дълбока купа разбийте захарта, яйцата, пудинга (нишестето с ванилия). Когато млякото се затопли извадете лимоновата кора и добавете млякото в купата с нишестето, като разбърквате добре и внимавате яйцата да не се пресекат. Прехвърлете готовата смес в касеролата и върнете на котлона, като бъркате непрестанно. Оставете касеролата на умерена температура, бъркайки постоянно докато кремът се сгъсти. Щом кремът се сгъсти, отстранете касеролата от котлона.

Прибавете към готовия крем сока на 1 лимон и разбъркайте добре. Това е етапът, в който трябва да покриете крема с фолио и да го оставите леко да се охлади, докато приготвяте бисквитеното тесто, или да го приберете на студено за ден-два. Кремът е страшно вкусен и може дори да си го приготвите за директна консумация.

Бисквитеното тесто се приготва много бързо и лесно. Смесете яйцата, захарта и олиото, и разбъркайте добре с бъркалка. Прибавете бакпулвера и пресятото брашно. Разбъркайте с лъжица в началото, а после продължете да месите, докато се получи еластично и незалепващо се бисквитено тесто.

От полученото тесто отделете 2/3, с които да разточите блат, с който да покриете избраната от вас тавичка за пай (не е нужно да я намаслявате или набрашнявате предварително, защото самото тесто е маслено). Оформете кора като за пай с основа и странична кора, върху която поставете крема (не се притеснявайте, ако кремът ви е още топъл). С остатъка от тестото оформете горната кора като плетеница на кростата.

Изпечете десерта за 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охладете изпечения сладкиш и сервирайте.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page