top of page
Search

Памук погача

Днес нашето семейство празнува в Самоков. Всъщност поводът е хубаво нещо, случило се на мен, Алек и Иво и няма по-добър начин да го отпразнуваме от вкусна вечеря за най-близките с много усмивки, наздравици, и разбира си вкусна храна. Като си говорим за храна, за вас тази вечер, това значи вкусна салата (в този случай с рукола, италианска салата и чери домати), мезета от няколко вида френски сирена и домашния суджук на татко, основно - патешки гърди на тиган с гарнитура от печени картофи на фурна, десерт лимонова кростата по италиански, напитки и разбира се домашна погача.

Днешната погача се нарича Памук погача и я приготвам с малки изменения по рецептата на Дани от cooks and bakes. Погачата ще ви отнеме немалко време (около 4 часа), но си заслужава - вкусна, пухкава, лека и ароматна (това, че е лека, нека не ви заблуждава, че е диетична, не е!).

Ако ви потекоха слюнките вече, ето рецептата и се залявяйте за месене ;)

 

Съставки:

2 яйца

30 гр. Прясна мая

240 мл. Топло прясно мляко

240 мл. Топла вода

180 мл. Зехтин

3 с.л. захар, ако искате сладка питка сложете 10-11 с.л. захар

1 с.л. сол, ако правите сладка питка намалете солта до 1/3 с.л.

900 гр. Пресято брашно + 100-200 за доомесване и разточване (можете да я приготбите с бяло или рълнозърнесто или с бяло и малко пълнозърнесто брашно, както правя аз)

Сухи подправки по желание : риган, чубрица или джоджен

 

В дълбока купа, в която ще месите питата, натрошете прясната мая, добавете захарта и смесете с топлите, но не горещи, мляко, и вода. Разбъркайте добре с лъжица, до разтварянето на маята и захарта, и прибавете 2 ч.ч. от пресятото брашно. Разбъркайте добре, покрийте съда с кърпа и оставете на топло за 10-15 мин, докато сместа удвои обема си.

След като сместа е удвоила обема си, добавете солта, подправките, зехтина, едно яйце и останалото брашно до 900 грама и омесете меко, еластично, незалепващо тесто. Когато тестото ви е готово е време да оформите питката.

Разделете тестото на 2 топки. Всяко парче тесто разточете на правоъгълник с размери 50х30см. Получените две кори нарежете на тесни триъгълници с основа от около 5-6см. и височина 30см. От получените парчета тесто оформете без натиск кифлички.

Готовите кифлички подредете, без да ги сплесквате една с друга в тава, изцяло покрита с хартия за печене. Нека между кифличките има малко разстояние, за да има на къде да увеличават обема си при втасване.

От полученото тесто аз оформих 2 тави с питки, една голяма за вечерята и една малка за домашно ползване. Покрийте тавите с кърпи и отнова ги поставете на топло (аз ги поттавям върху радиатора) за около час и половина - два, за да удвоят обема си.

Бухналите питки пека една по една в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин. Непосредствено преди да ги сложа във фурната аз намазвам питките с едно разбито яйце.

На 30-тата минута ги покривам с алуминиево фолио, за да не прегорят и ги оставям за още 10 минути във фурната.

След изпичане завивам всяка с кърпа и оставям да се охлади в тавата...ако имате търпение да чакате при ароматът, с който ще се изпълни къщата ви!

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page