top of page
Search

Италиански портокалов кекс

Това е един от най-слънчевите кексове, които съм приготвяла. Приготвя се изключително лесно и дори най-големият новак в кухнята ще се справи с него. Рецептата е на една от любимите ми италиански кулинарни блогърки Бенедета и е без изменения, единственото което не приготвям са портокаловите резенчета. Десертът остава пухкав и мек за няколко дни, ако изобщо успеете да не го изядете още същия ден. Много ароматен, пухкав и жълт и е...и приканва за още едно, и още едно парченце. Ако решите да усмихнете следобедната си закуска с него, ето и самата рецепта:

 

Съставки:

3 яйца, на стайна температура

1 пак. ванилия

200 гр. захар

250 гр. пресято брашно (аз използвах пълнозърнесто брашно)

1 ч.л. бакпулвер

1 голям или два малки био портокала (целите)

100 мл. олио или разтопено кокосово масло

 

В тенджерка сварете за около 30 минути портокалите с корите. След като портокалите се сварят, отделете водата, нарежете портокалите с корите на парчета и ги пасирайте до пюре (аз използвам нутрибулета, но можете да постигнете същия ефект и с пасатор). Оставете пюрето да се охлади напълно.

В дълбока купа смесете яйцата, захарта и разбъркайте с миксер, до получаване на кремообразна смес. Добавете към сместа олиото, разбъркайте и после добавете портокаловото пюре, отново разбъркайте. На финала добавете пресятото брашно с бакпулвера, ванилията и разбъркайте с шпатула до получаване на хомогенна смес, без бучки от брашно.

Поставете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 180 градуса температура за 40 минути.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page