top of page
Search

Моята веган налагана баница с орехи, ориз и праз лук за студени уикенди

Това за мен е най-вкусната веган/вегетарианска баница от времето на моята баба. Няма да излъжа, че освен нея тя правеше и баница с кисело зеле (ако говорим за вегетариански баници), но баницата с кисело зеле, не е по моя вкус. Тази обаче е разкошна и ще се хареса на всеки, който обича праз лук и орехи. Количеството ориз е малко (около една шепа), така че почти не се усеща, но определено ако я опитате няма да съжалявате. И за да е максимално лесна - приготвям я с готови точени кори, правя я налагана, за да не губя време в навиването на корите и да, не на последно място, тази баница винаги присъства в менюто ни за Бъдни вечер. Инак, тази веган баница е алтернативен вариант на самоковския зелник, в който освен праз лук се наблюдава осезаемото присъствие на сирене, кисело мляко и сланина :)

Ето и рецептата за веганския вариант на самоковския зелник, така както баба ми го приготвяше, а вие може да я приготвите в студените зимни уикенди за следобедна закуска, обяд или дори за вечеря:

 

Съставки:

4-5 стръка праз лук (добре почистени)

ок. 400 грама сурови орехови ядки смляни в чопър

шепа ориз

1 ч.л. сол

1 опак. фини точени кори (500гр.)

зехтин/олио


 

Нарежете на ситно почистените стъркове праз и ги задушете в тенджера под капак с около 1 пръст предварително загрято олио. Разбърквайте периодично лука в тенджерата, за да не загори и намалете котлона на 7 степен (от 9 възможни). Когато видите, че лукът е омекнал и се е позадушил е време да добавите почистения и измит ориз (една шепа). Добавете го към праза и продължете да го готвите на котлона за поне още 10-тина минути. Ако праз лукът ви не отделя никаква техност от себе си може да добавите около 50-100 мл. вода, за да помогнете на ориза да се сготви. Подправете със сол и продължавайте да разбърквате. Когат лукът ви се сготви напълно и оризът ви е поомекнал е време да изключите котлона и да оставите на хладно, за да може сместа за баницата напълно да се охлади.

Когато сместа е студена, е време да добавите смлените в чопър орехови ядки (смеляйте ги във вида, в който ги предпочитате, по ситно или по-едро смяни, зависи от вашите предпочитания, аз приготвям баницата с по-ситно смляни ядки) и да разбъркате добре.

Пригответе си една тавичка, в която ще печете баницата и я намаслете по дъното и страните с олио. Следва най-забавната част - реденето на баницата или омазването с плънка :)

Поставете на масата на близко разтояние: тавата, чаша с олио/зехтин, фините точени кори и плънката за баницата и навийте ръкави, защото ще се поизцапате.

Баницата се реди по следната схема: кора, малко олио върху кората, после втора кора и върху нея разпределете навсякъде малки части от плънката, после пак кора-олио-кора-плънка. На финала трябва да завършите с 2 или 3 листа фини кори. На последната кора поръсете малко олио, разрежете баницата (аз я разрязвам на триъгълници) и изпечете за около 30-40 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. Най-горната кора трябва да се зачерви, ако започне много да покафенява я покрийте с алуминиево фолио, за да не изгори.

След като баницата ви е готова я извадете от фурната, напръскайте с малко вода и задушете в няколко кухненски кърпи от плат. Нека баницата да почине за 10-тина минути и после сервирайте. Може да я консумирате с айрян, домашен компот, вода или греяно вино :)

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page