top of page
Search

Маслено-ванилови бисквити за Коледа

Поредицата от рецепти за коледни сладки продължава. Днешната рецепта е за вълшебни маслени ванилови сладки, които можете да поднесете слепени и поляти с шоколад или просто поляти с шоколад. Така че, ако обичате ванилови, топящи се сладки облети/полети с шоколад – тази рецепта е точно за вас. В духа на Коледа изрязах бисквитите във формата на елхички, но тази рецепта може да бъде приготвена и за други празнични и делнични поводи...а формичките са по ваше желание. За повече разкош поръсих малко кокосови стърготини, които може да замените с орехова или лешникова поръска.

 

Съставки:

За бисквитите:

225 гр. меко масло

350 гр. пресято брашно

1 яйце

180гр. захар

Щипка сол

½ ванилова ампула есенция/ 1 пак. ванилова захар

За глазурата

150 гр. шоколад

50 гр. масло

50 мл. прясно мляко

 

В купа разбъркайте с миксер мекото масло и захарта до образуването на светъл пухкав крем (ако нямате миксер може да разбъркате на ръка с вилица, но трябва силно да бъркате). Към готовия крем добавете яйцето, ванилията и солта, и разбъркайте отново. На финала добавяйте пресятото брашно на части и омесете меко маслено тесто, ако лепне по пръстите ви добавете още 10-20 грама брашно.

Готовата смес разделете в две топки, увийте ги със стреч фолио и поставете в хладилник за час. След като извадите тестото от хладилника го разточете върху набрашнена повърхност с дебелина 3-4 см. и изрежете бисквитите в желаните от вас форми. Остатъка от тесто съберете на топка и отново разточете и изрежете върху набрашнена повърхност. Повторете това упражнение докато не оформите всички бисквити от двете топки маслено тесто.

Изпечете бисквитите върху хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-тина минути. Самите бисквити ще станат златисти. Охладете върху скара.

Охладените бисквити обвийте в шоколадова глазура. За самата глазура разтопявам шоколад, масло и малко мляко на водна баня. Потопете бисквитите в глазурата и охладете върху хартия за печене за една нощ. После приберете в кутии. Ако обичате слепени бисквити, слепете бисквитите с избран от вас конфитюр две по две и после потопете в шоколадовата глазура и охладете.

Да ви е вкусно!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page