top of page
Search

Маслени бисквити "линцер" с махлеб

Подготовката и тестовете за коледни сладки продължават с пълна сила вечер или през уикендите...защото времето до Коледа тик-так летииии :) В днешната рецепта главни герои са маслото и една арабска подправка - махлеб. Вкусът на махлеб е подобен на комбинация от горчив бадем и череша, а самата подправка (за да имате по-силен вкус изпозлвайте несмлян махлеб) е под формата на малки костилки, които трябва да смелите с мелничка за кафе. Така че, посетете най-близкото до вас специализирано магазинче за подправки или арабски магазин, купете си махлеб иииии пригответе тези рецепта. Ако нямате близко магазинче за подправки....обърнете се към най-близката колега - Мария Александрийкса, която ще ви го намери :) Бисквитите които ще приготвите по тази рецепта ще наподобяват "линцер", но няма да са с характерния за линцер вкус на бадемови ядки, а само с бадемов аромат, дължащ се на махлеба в тях.

 

Съставки:

150 гр. меко масло

100 гр. пудра захар

1 пак. ванилова захар

1 ч.л. махлеб на прах

1 жълтък

1 с.л. прясно мляко

250 гр. пресято брашно

домашен конфитюр по избор

 

Разбийте с миксер или на ръка мекото масло и пудра захарта, докато се получи мек светъл крем. Към готовия гладък крем добавете подправките, жълтъкът и млякото, и разбъркайте добре. На финала добавете брашното и омесете хубаво, гладко, и нелепнещо тесто. Завийте топката тесто в стреч фолио и я приберете в хладилника за поне час.

След това извадете тестото и разточете върху набрашнена хартия за печене кора, дебела 3мм. Изрежете сладки в стил линцер - две по две сладки с еднакви размери, но една от двете във всяка двойка има дупка в средата. Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 12 минути. След като се изпекат охладете бисквитите върху решетка. След като се охладят напълно слепете две по две бисквитите (една с дупка, една без) с предпочитания от вас домашен конфитюр.

Да ви е сладко :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page