top of page
Search

Коледен Щолен

Да приготвя щолен е предизвикателство което сама си отправям за тази Коледа. Както вече може би сте се досетили, Коледа е един от любимите празници за мен и Алек. Все още е ноември, но у дома очакваме с нетърпение презничните декемврийски дни с аромат на канела и карамфил, коледни светлинки, празнична украса, усмихнатти хора, и много много весели моменти. У дома декември е месецът на празниците - празнуваме много семейни празници заедно - именни (2 броя) и рожденни дни (3 броя) и Коледа и Бъдни вечер и Нова година....така че като се замисля, аз живея за декември месец. Тази Коледа обаче, искам да е още по-празнична, защото Алек вече съвесем сериозно се радва на празника, празничния дух и светлинки, а и покрай този блог се чувствам още по-отговорна към храна която ще приготвяме за празниците. Ето защо в продължение на два месеца ще опитвам и ще споделям успешните рецепти за коледна храна. Днес ще споделя с вас рецептата за Коледен Щолен. Оказа се, че да приготвиш щолен е толкова лесно колкото да приготвиш всеки друг сладкиш, дори още по-лесно....ама наистина!

 

Съставки:

500 гр. пресято брашно + 100-200 за доомесване

100 гр. захар

250 мл. топло прясно мляко

1 пак. суха мая

щипка сол

200 гр. разтопено и охладено краве масло

100 гр. накиснати в ром/бренди/уиски стафиди

100 гр. червени боровинки

100 гр. нарязани на ситно кайсии

60 гр. натрошени орехови ядки

50 гр. захаросани портокалови корички

50 гр. захаросани лимонови корички

Подправки: 1 пак. ванилена захар, 1/4 ч.л. карамфил, 1/4 ч.л. счукани зърна кардамон, щипка индийско орехче

масло за намазване

около 100гр. пудра захар

 

В купа смесете 2 ч.л. от захарта, 1 ч.л. брашно, сухата мая и топлото мляко. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло за около 10 мин, за да се активира маята. През това време смесете сухите съставки: пресятото брашно, захарта, подправките, солта и оформете кладенче в средата. След като маята "шупне" добавете в кладенчето при сухите съставки разтопеното и охладено масло и шупналата мая, и разбъркайте в началото с лъжица, а после продължете да месите с ръце. Трябва да се получи мазно и меко тесто, ако тестото лепне по ръцете ви - добавете още малко брашно. Когато омесите хубаво тестото за вашия щолен, върху набрашнена хартия за печене го разточете на кора и върху нея поставете всички сушени плодове (изцедете стафидите от алкохола) и ядки, отново съберете топката тесто, и месете, докато ядките, и плодовете не се разпределят равномерно в цялото тесто.

Поставете тестото за вашия щолен в дълбока паница, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за около 2-3 часа, за да удвои обема си. След като щоленът ви втаса, отново го омесете и го оформете за печене. Аз оформих като правоъгълни хлебчета, покрих отново с къпа, и пак го поставих на топло място за 1 час, за повторно втасване. Готовият, втасал два пъти щолен, поставете за печене в загрята на 180 градуса фурна за около час ако сте направили един от цялото тесто или около половин час при по-малки по обем щолени. Наблюдавайте повърхността на сладкиша ви, в случай че бързо покафенее го покрийте с алуминиево фолио, но в моя случай не се стига до там.

След като щоленът ви е изпечен го извадете от фурната и от тавичката, намажете го целия с масло, и оваляйте обилно в пудра захар, и го оставете да се охлади. Охладеният напълно щолен опаковайте във фолио и приберете в плик или кутия за хляб.

Добре е преди консумация щоленът ви да е престоял поне 20-тина дни....а ако устоите да не го отворите 40 дни тогава сигурно ще е пре-въз-хо-ден! А да, пропуснах да споделя - няколко дни у дома ви ще ухае на ванилия, карамфил и кардамон :)

Весели празници!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page