top of page
Search

Шоколадов кекс с вино

Може би чувате за подобна рецепта за първи път, а може би си представяте, че в рецептата горещият кекс се залива с малко вино? Ами....не! Това е рецепта на прекрасната Ирина Купенска от sunshineskitchen с малки промени от мен в която виното е в задоволителни количества и е главният действащ герой. Кексът е с богат и плътен вкус, и е с характерната за зимата палитра от аромати - мандарина, карамфил, кардамон, какао, червено вино и масло. Рецептата е лесна, а ако изпечете кекса в красиви форми определено ще впечатлите всички!

 

Съставки:

200 гр. пресято брашно

125гр. много меко масло

300 гр. захар

40 гр. какао

3 яйца (на стайна температура)

1 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода бикарбонат

кората на 2 мандарини

250 мл. червено вино

Подправки: карамфил (смлян), 4-5 зърна кардамон (счукани в хаванче), 1 пак. ванилена захар, щипка сол

 

В купа смесете пресятото брашно, какаото, подправките, бакпулвера и содата. В голяма купа разбъркайте мекото масло със захарта до получаване на гъст крем. Към кремообразната захарно-маслена смес добавете яйцата и кората на двете мандарини, и разбъркайте добре. Към течните съставки започнете да добавяте на части сухите съставки и виното. Когато добавяте виното, в началото сместа изглежда като пресечена, но продължавайте да бъркате и когато сместа поеме виното всичко ще си дойде по местата.

Прехвърлете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс (по-голяма или две малки форми, или формички за мъфини). Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 мин. Може да проверите дали кексът е готов като забодете в центъра му клечка за зъби. Ако клечката излезе суха, то вашият сладкиш е изпечен, ако излезе влажна, това значи, че кексът има нужда от още малко време в печката. След като извадите готовият сладкиш от фурната оставете го да се охлади за 7-8 мин. и тогава извадете от тавичката.

Докато е още топъл вашият шоколадов кекс, може да го "сиропирате" с малко ликьор или сок (ако приготвяте кекса за деца).

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page