top of page
Search

Скоунс със синьо сирене ... като в Единбург :)

Ако има град, който мога да нарека приказен и пленяващ то това определено е Единбург с неговата златна есен...или така, както го видях аз преди година. Освен страхотните спомени, усещане, дъх на уиски, припомено приятелство от студенските години, много живи останаха и спомените за храната. Определено в Единбург може да опитате различна и добре приготвена кухня - френска, италианска, индийска, японска, китайска, тайландска, английска и разбира се шотландска. Както в предишен пост вече споделих, една от любимите ми закуски от този град станаха scones - малки маслени хлебчета в солен и сладък вариант. И след като вече ви представих сладкия вариант на тези хлебчета, днес е ред на соления им вариант - маслени и сиренени...направо се топят в устата, а се приготвят само за 20 минути :)

 

Съставки:

200 гр, пресято брашно + 50/100 за размесване и разточване

50 гр. студено масло (от хладилника)

100 гр, синьо сирене или друго маслено и пикантно сирене (овче или козе например) студено от хладилника

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. захар

щипка сол

120 мл. студено прясно мляко от хладилника

20 мл. прясно мляко за намазване на хлебчетата

 

В купа смесете сухите съставки (пресятото брашно, бакпулвера, захарта и солта) и добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и смесете с ръце, до получаването на малки маслени трохи. Към сместа добавете нарязаното на малки кубчета или натрошено сирене и отново смесете. На финала добавете студеното мляко и омесете меко еластично тесто (не трябва да го месите дълго, за да не се втечни маслото в него). Ако тестото ви лепне по купата или вашите пръсти добавете още малко брашно.

Оставете оформената топка тесто за 30 мин. в хладилника. После разточете тестото с дебелина около 2 см и разрежете на триъгълници или правоъгълници (или други форми, по ваше желание). Поставете хлебчетата в тава с хартия за печене, намажете ги с мляко и изпечете в предварително загрята фурна за 18 мин.

Хлебчетата ви ще бъдат със златисто кафява коричка, а домът ви ще ухае повече от прекрасно! Това е идеалната бърза топла домашно приготвена храна за сутрешна или следобедна закуска или различен прочит на парти хапки.

Консумирайте топли или студени, намазани с малко масло или просто така!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page