top of page
Search

Крем супа от печена тиква

Ако сте любители на тиквата, като героят на Елин Пелин - г-н Душко или припознавате тиквата като една от националните ни гордости, нали официално сме най-големият износител на тикви в ЕС за 2017г., то този пост е за вас. През есента този зеленчук освен, че се отличава със своята сладост, и за повечето от нас печената тиква е любим десерт с малко орехи и мед, се превръща в предпочитана съставка за здравословни, вкусни и екзотични ястия. Освен като сладък десерт, печената тиква може да се превърне в лесна, вкусна, екзотична и нежна крем супа. Рецептата, която ви предлагам днес е:

- лесна - спестява ви неприятното рязане на тиквата и белене на нейната кора

- вкусна - защото вкусът на печената тиква е мнооооого по-добър от този на варената тиква

- здравословна - защото се приготвя само с няколко леки и полезни за тялото съставки

Това е и моят различен прочит на класическата рецепта за тиквена крем супа само в 3 съставки:

 

Съставки:

1 кг. печена мускатова тиква (аз обикновенно купувам тиква около 2 кг., от които след изпичане прибирам в буркан в хладилника половината, а от другата половина приготвям супата)

1 средно голяма глава лук

400 мл. прясно мляко/кокосово мляко/течна сметана

Подправки: сол, черен пипер, джинджифил, канела - на вкус, като в случай, че не обичате екзотичните вкусове внимавайте с джинджифила и канелата

1 ч.л. мед (по желание за повече сладост и екзотика в супата)

1/2 - 1 ч.ч. гореща вода (по желание)

 

В тавичка поставете, почистената от семките и разполовена на две, мускатова тиква. Тиквата трябва да е поставена с кората към тавата. Долейте 1,5 ч.ч. студена вода на дъното на тавата. Включете фурната на 220 градуса, прибавете една необелена цяла глава лук в тавата между двете половини тиква и приберете в печката за около час и половина. Проверявайте тиквата за готовност, след като повържността й се карамелизира. Месетата й част трябва да е мека и податлива при пробождане с вилица.

Когато тиквата ви е изпечена, извадете тавата и изключете фурната. В тенджера поставете изпечената глава лук, след като я почистите от люспите (не трябва да я миете, няма нужда) и необходимото за супа количество печена тиква. Когато изпека тиквата по този метод, за мен е много по-лесно да отделя месестата част на тиквата от кората й - защото тя е станала мека и мога да я загребвам с лъжица. Към горещите тиква и лук добавете млякото, подправките на вкус и лъжицата мед (тя придава екзотично-сладка нотка на супата), и пасирайте.

Ако супата е твърде гъста за вашия вкус може да добавите гореща вода и отново пасирайте, до получаването на предпочитаната от вас гъстота. Поставете за няколко минути получената супа на котлона докато заври, като разбърквате, за да не загори и може да сервирате.

Аз обичам да я сервирам тази кремообразна и екзотична супа гореща с лъжичка крема сирене/извара която да разбъркам в купичката, но вие може да й добавите лъжичка заквасена сметана, масло или натрошено сирене - по ваш вкус.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page