top of page
Search

Картофени хлебчета

Както вече съм споделяла няма нищо по-вкусно от домашно изпечен хляб. Обичам да приготвям хляб през уикендите или след дълъг и стресиращ работен ден, заместването и изпичането на хляб е магията, с която успявам да се оттърся от цялата негативна енергия натрупана през деня/работната седмица и да презаредя батериите си. И какво обичам да казвам да приготвиш хляб у дома е изключително лесно и бързо...единственото от което имате нужда е любов и желание. Ето и моята рецепта за хляб с картофи – със самоковски картофи, разбира се

 

Съставки:

400 гр. обелени, сварени и смачкани самоковски картофи

330 гр. пресято брашно (бяло, пълнозърнесто, грахам – по ваше желание) + още за размесване

2 с.л. зехтин

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1,5 с.л. стрит джоден или чубрица (картофите се допълват прекрасно от ароматите на джоджен и чубрица)

80 мл. вода (от водата в която сте варили картофите)

1 пак. суха мая или ½ кубче прясна мая

50 мл. прясно мляко или 1 яйце

 

Първата ви задача е да обелите, измиете и сварите 400 грама картофи с малко сол. След като картофите ви са сварени (трябва да ги сварите цели, а не нарязани на парченца, за да не загубите скорбялата им – тя ни е важна) отделете от водата им 80 мл. и ги охладете. Докато картофите ви се охлаждат пригответе маята. В купичка смесете маята с водата от картофите, 2 ч.л. захар и 2 ч.л. брашно, разбъркайте докато маята се разтвори, и покрийте с кърпа, за да „шупне” маята.

Смачкайте вече охладените картофите като за картофено пюре в купата, в която ще замесвате хляба. Към пюрето добавете пресятото брашно, солта и подправките. Когато маята ви е готова я добавете заедно със зехтина в купата с брашно и картофите, и разбъркайте първо с дървена лъжица, а после месете на ръка.

Трябва да омесите меко и еластично тесто (ако е тестото ви лепне, добавете още малко брашно към него при месенето) – месете около 5-6 мин. Когато тестото ви е готово го оставете да втаса на топло в намаслена купа за около 2 часа, покрито с кърпа.

След 2 часа тестото ви трябва да е удвоило обема си. Извадете го и го размесете върху набрашнена повърност. Трябва да изкарате целия въздух от хляба. Разрежете тестото на 8 перчета, от които оформете малки кръгли хлебчета.

Поставете омесените хлебчета върху тава, покрита с хартия за печене и покрийте с кърпа за около 30 мин. Това е т.нар. второ втасване на хляба. След като хлябът ви е втаса за втори път, махнете кърпата и намажете хлебчетата с мляко или разбито яйце – по този начин хлебчетата ви ще придобият апетитна златисто-кафява коричка.

Изпечете за 15 мин. в предварително загрята на 220 градуса фурна. Ако искате хлебчетата ви да са меки, веднага след изпичане ги прехвърлете в кърпа, за да се задушат, ако обаче обичате хляб с твърда коричка, оставете ги да се охладят на решетка и после завийте в кърпа.

Можете да сервирате тези хлебчета горещи или студени, за закуска, обяд или вечеря, да ги използвате за сандвичи или бургери – защото са изключително вкусни и меки и въздушни....и никой няма да повярва, че основната им съставка е картоф...от Самоков :)

Да ви е вкусно!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page