top of page
Search

Домашно приготвено ядково мляко

Ядковите млека са все по-популярни в последните години, било заради страдащите от лактоза по медицински причини, било заради веганите, било заради различните фитнес и хранителни режими, отричащи класическото краве мляко. Е аз за добро или лошо съм от любителите на топло мляко с или без какао, ноооо хранителния режим ми наложи ограничение на потреблението на млечни продукти...и така открих ядковите млека! Но тъй като не си падам по готовите продукти и наличието на химия и Е-та в тях...бързо бързо намерих и начин как да си приготвям ядковите млека у дома. Ето и моите две изпитани рецепти за ядково мляко

 

Кокосово мляко

Съставки:

50 гр. кокосови стърготини

1 ч.ч. (около 200 мл) гореща вода

1 фурма (в случай че обичате сладко млякото си може да усвоите броя на фурмите или да ги замените с 1/2 ч.л. мед)

1 опак. ванилия или няколко капки ванилов екстракт

Опционални: какао/рошков или плодове - подходящи за получаването на какаово или плодово кокосово мляко

Накиснете в чашата на блендера си (аз използвам NutriBulet) кокоса в горещата вода (ако прехвърлите кокоса си в мерителна чаша, трябва да използвате малко повече от двойно количество гореща вода, приблизително около 150-200мл.) и оставете за 20-тина минути. По време на накисването кокосовите стръготини ще омекнат и после много по-лесно ще бъдат блендирани и ще пуснат своите масла в млякото. Към накиснатия кокос добавете фурната/меда и ванилията, и блендирайте с пулсации. Прецедете получената смес с много ситна цедка или марля, като по този начин ще отделите кокосовите стърготини от полученото кокосово мляко.

В случай, че искате какаово кокосово или плодово кокосово мляко, в чашата на блендера поставете полученото кокосово мляко и добавете какао/рожков или избран плод (ягода, малина, боровинка) и блендирайте - вашето какаово/плодово кокосово мляко е готово!

 

Бадемово мляко

Съставки:

Шепа сурови бадеми

Студена вода (двойно количество на суровите бадеми)

2 фурми

1 опак. ванилия или няколко капки ванилов екстракт

Опционални: какао/рошков или плодове - подходящи за получаването на какаово или плодово кокосово мляко

Накиснете за една нощ суровите бадеми - през това време те ще омекнат и ще се разпукат. Сутринта ги обелете и поставете в чашата на блендера. Добавете към ядките двойно на тяхното количество вода, фурмите и ванилията. Блендирайте с пулсации. Прецедете получената смес с много ситна цедка или марля, като по този начин ще отделите ядковия пулп от полученото бадемово мляко.

В случай, че искате какаово или плодово дабемово мляко, в чашата на блендера поставете ядковото мляко и добавете какао/рожков или избран плод (ягода, малина, боровинка) и блендирайте. Вашето какаово/плодово бадемово мляко е готово!

 

Останалия ядков пулп от ядковите млека можете да използвате за направата на Гранола, кокосови/бананови/класически палачинки или вашите здравословни закуски в бурканче.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page