top of page
Search

Бергамо и Милано - кратък гид и наръчник за вкусове през есента

Ако планирате кратко пътуване до Милано, заради ниските цени на Wizz Air/Ryan Air, този пост е точно за вас. За три дни имате напълно достатъчно време при удобни обувки и готовност за дълго ходене да обиколите Бергамо (за ден) и Милано (за ден) и едно от градчетата на езерото Комо (град Комо или град Лекко - за половин/един ден)! Може да нощувате в Милано или Бергамо. В случай, че изберете Милано, ще ви е по-лесно да посетите гр.Комо, но в случай, че изберете Бергамо, посетете гр.Лекко на езерото Комо (ще имате по-бърз и удобен транспорт до там).

Есента е прекрасен сезон за подобен ниско-бюджетен трип - заради цветовете, приятното за разходки време от сутрин до вечер и слънцето, което гали през деня, приканвайки да се насладите на кафе, обяд или аперитив навън.

Вариант 1: нощувки в Бергамо (подходящи за полетите на Wizz Air)

Кацайки на Orio Al Serio купете си билет за 24 часа от летището (цена 5 евро) и хванете автобуса до Бергамо - N1 със знак самолет и в зависимост от местоположението на хотелът ви може да слезете на централна гара (от там да се разходите през citta bassa и после да вървите до фуникуляра, от който да се качите в citta alta) или да слезете директно в citta alta. Подходящи за нощувка, са както районът на citta bassa в близост до търговската улица, така и citta alta, но там бъдете готови да отделите по-висока сума за престой в хотел/B&B апартамент или вила - разбира се инвестицията ще си заслужава.

Вариант 2: нощувки в Милано (подходящи за полетите на Wizz Air)

Кацайки на Orio Al Serio купете си билет за автобуса за Милано, който ще ви остави на Централната гара, от където можете с метро да се придвижите до всяко място в града. Изключително подходящ за нощувки в Милано са:

- районът на Централна гара (той е на удобно пешеходни разстояние до центъра, модерния квартал на Милано с кулите Bosco, както и лесен ако се придвижвате с влак из Италия)

- кварталът Navigli (районът на каналите - в близост до който се намират студенстките общежития, кипи живот, пълен е с млади хора и множество барове и заведения).

За градовете:

Бергамо - неоценената перла в короната на Ломбардия. За всички това е градът до летището на път за Милано, но не го подценявайте, ама никак. Ако го посетите има реална възможност в края на пътуването си Бергамо да ви е допаднал мнооооого повече отколкото индустриален и шумен Милано. Прекрасно малко градче, разделено на две части citta alta (високият град - това е историческата част на града, ограден от каменна стена с прекрасен парк с гледка, скрили средновековното каменно градче) и citta bassa (ниският град - това е новата част на града, там са ситуирани бутиците, съвременните сгради и е мястото където живеят повечето жители на града, напуснали пределите на citta alta, отстъпвайки място на туристите). Двата града са свързани с фуникуляр (въжена линия, каквато има и в Будапеща), която разкрива страхотна гледка и ви спестява обиколката с автобус 1 или 1А или дългото катерене пеша. Ако харесвате средновековна архитектура, спокойни малки италиански градчета с гледки и каменни сгради, и вкусна храна ще се влюбите в Бергамо!

Какво да видите в Бергамо:

- Разходете си в новия град - citta bassa - усетете пулса на града, вижте стария град в неговата прелест извисяващ се над вас и пазарувайте от магазините по централната улица. Разстоянията в града са много малки, нека картата да не ви притеснява - всичко е лесно достижимо пеша и добре уреголирано с градския транспорт.

- Закусете от традиционните италиански закуски (в новия или стария град на Бергамо), комбинирани с късно еспресо или капучино (италианците пият капучино само сутрин). Италианците предпочитат сладки закуски - кроасани с или без пълнеж от крем или шоколад, тарталети, бисквити, торти или тарти, щрудел и др. Ако все пак ви се хапва нещо солено, поръчайте си фокача, панини (сандвичи с различни плънка) или пица на парче (бергамаската пица е значително по-дебела и прилича на гарнирана фокача).

- Повозете се на фуникулярите - в Бергамо има две въжени линии - първата свръзва стария и новия град, а вторият фуникуляр е в горната част на стария град, и ще ви извиси до "цитаделата" (малък парк със страхотна гледка ) и ботаническата градина.

- Посетете ботаническата градина, след като сте се повозили с фуникулярите. Градината е безплатна, от нея се откриват страхотни гледки, ноооо не си създавайте прекалено големи очаквания за самите растения в градината, виждали сте доста по-богати ботанически градини от нея.

- Разходете се до Цитателата - ще затаите дъх пред гледката на ниския Бергамо в краката ви и алпите пред вас. Насладете се на града под сенките на дървете в парка на цитаделата или се излегнете на тревата наслаждавайки се на есенното слънце. В далечината ще съзрете и небостъргачите на индустриален Милано, намиращ се на 40 км. отстояние от вас.

- Отделете си един мързелив следобяд във високия град Бергамо ( citta alta), посетете катедралата Santa Maria Maggiore, Duomo-то на Бергамо, надникнете в бабтистерията и се насладете на всички тях и площада, на който се намират.

- Пийте кафе в някое от кафенетата заедно с нещо сладко в добавка

- Разходете се лежерно из лабиринта от малки улички, наслаждавйки се на слънчевите лъжи и архитектурата, която ви заобикаля

- Влезте в магазинчетата на централната търговска улица в стария град

- Наблюдавайте залеза от стената на citta alta, близо до слънчевия часовник с розетата на ветровете. Вижте как залеза ще обагри сградите на citta bassa и починете на някоя пейка, наслаждавайки се на момента.

- Опитайте някои от закуските на крак - топлите панини, пиадини или фокачи с една бира са идеални за следобедно хапване или късен обяд на крак.

- Хапнете вкусна италианска вечеря в стил Бергамо: бергамска паста (равиоли с панчета в масло и салвия) или свинска пържола с полента и манатарки, ризото с трюфели и гъби или една класическа бергамска вариация на пица (тук пиците приличат на гарнирана фокача, имат доста по-дебела основа а плънките им са безброй разновидности, сред които вегетарианска с патладжан, гъби, моцарела и картофи - също доста вкусна) гарнирана с местно вино!

- Ако имате шанса да преспите в стария град - citta alta, то задължително се събудете рано за да се насладите на тишината на града, да чуете камбанения звън на Santa Maria Maggiore или Duomo-то, както и да отпиете глътка кафе в най-близкия бар, които е отворил врати още в ранно зори, дори и в неделя, за да приюти ранобудните бергамески (жители на Бергамо).


Милано - столица на модата, един от индустриалните центрове на Италия, бизнес хъб и космополитен град, определено не е сред любимите ми градове в Италия. Въпреки това ако му отделите ден, няма да съжалявате. За това време ще можете да се потопите в духа на Северна Италия, да се насладите на стила на местните жители (мъже и жени с неподправен стил и елегантност), да опитате италианските късо кафе и джелато (сладолед), и още, и още. Ето какви са основните неща, които трябва да направите в Милано:

- От Централна гара на 5-10 мин. пешеходно разстояние се намирате от кварталът с небостъргачи в Милано - сградата Bosco, сградата на Уникредит Булбанк - те се намират на Piazza Garibaldi.

- От Piazza Garibaldi може да потеглите към централното гробище на Милано, което също се намира сред забележителностите на града, но ако не си падате по подобни места (като мен) се отправете директно към центъра на града.

- Разходете се из Миланското сити, разположено от piazza Garibaldi и небостъргачите. Изпийте едно кафе сред юпитата и продължете с разходката си към историческите забележителности. За разлика от Рим, изторическите монументи в Милано са много малко, но големият плюс за всеки турист е че са съсредоточени в центъра или близо до него.

- Сред основните забележителности, които трябва да посетите са: Duomo-то, насладете му се от площада, влезте в катедралата (въпреки че входът е платен) и ако няма голяма опашка се качете на покрива на катедралата (може да избирате да се качите пеша или с асансьор - цената на двата билета е различна) от където гледката е прекрасна. Ако обаче опашката за купула ви разколебае, или цената на билета ви се стори твърде голяма, от съседния мол - Rinascentre можете да огледата купола на катедралата, ако се качите на последния му етаж, който съчетава кафетерия/бар и магазин за гурме продукти (предимно шоколади и сладкиши).

- Rinascentre се намира в ляво до Duomo-то и освен, че открива отлична гледка към купула му, предлага дрехи/асесоари на различни модни къщи и гурме сладкарница с отличителни шоколадови изделия, сред които и бонбоните символи на Милано и Торино.

- В близост до Duomo-то разгледайте покритата галерия на Виторио Емануеле. Насладете се на витражите по покрива, както и на пищния мраморен под. Ако искате да пазарувате, може да посетите и някои от бутиците в нея.

Попадайки в покритата галерия обърнете внимание на гербовете под 4-те централно купола на галерията. В мраморната музайка са изобразени гербовете на Милано - флаг с червен кръст, Торино - бик , Флоренция - лилия и Рим - вълк. Бикът ще познаете много лесно - винаги има въртящи се на пета върху него туристи. Поверието гласи, че ако се завъртите 3 пъти на пета върху гениталиите на бика - това ще ви донесе късмет.

- Ако сте любители на модата задължително посетете via Napoleone - най-скъпата улица в града и съседните й улички. Макар и да не сте модни фенове можете да се разходите по нея, за да видите бутиците на марки като Rolex, Gucci, Versace, Miu Miu и други.

- Ако търсите достъпна мода, Милано не е вашият град, не унивайте, търговската улица тръгваща от Duomo-то към кварталът Navigli (районът с каналите) ще ви предостави и достъпни магазини от ранга на H&M, Zara, OVS и др.

- Разходете се из градините на замъка Sforza или посетете музейните му експозиции. Градините не са впечатляващи, но са приятен парк за отмора на туристите.

- За феновете на Милан, не можете да минете без посещение на Сан Сиро, просто добре предвидете време за него, с оглед че стадиона е отделечен от центъра на града. За целта обаче си предвидете около 12-15 евро за билет за достъп до стадиона.

- Хапнете традиционно миланско ризото или пица, но не забравяйте късото еспресо и ризотото са отличителните черти на Милано в гурме отношение.

- И на финала запазете си вечерта за кварталът Navigli. Там ще попаднете на младежка атмосфера, много заведения, които предлагат т.нар. happy hour с апериви за 10-12 евро. Аперитивите комбинират напитка с хапки, като в зависимост от заведението количеството и вида храна е различна. Насладете се на залеза, атмосферата на Милано с чаша аперитив в ръка, в може би един от най-приятните квартали за туристи в града Navigli.


Лекко или Комо - прекрасни малки градчета по езерото Комо. Достъпни с влак или кола. От двата града Лекко е по-лесно достъпно с влак от Бергамо (има директен влак за 40-50 мин от Бергамо до Лекко), а пък Комо е по-лесно достижимо от Милано (около 1,40-2 часа с едно прекачване през Монца). От октомври tragetto (корабчетата) в езетото преустановяват своите разходки и няма да може да попътувате до останалите малки градчета на красивото алпийско езеро, но може да се отпуснете и да се потопите в безвремие по уличките на малките градчета. За да се разходите в Лекко или Комо ще ви е достатъчно половин ден, ако не пътувате с корабче по езерото, като ако планирайте да купувате подаръци от там ако посетите градчетата в неделя (едва 10% от бутиците работят през есента в неделя). Впечатляваща е комбинацията между алпийски зъбери и гладката и спокойна вода на езерото - вълшебно място :)


И ако на финала с дорба координация ви е останало още малко свободно време, то посветете го на още няколко часа dolce far niente в един от градовете, които са откраднали сърцето ви...в моя случай това определено беше Бергамо с неговите гледки, сгради, спокойствие и прекрасна храна.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page