top of page
Search

Мързелив зелник по самоковски

Октомври е месецът, в който може да намерите връзки праз лук, свежи, сладки и много вкусни. А какво по-вкусно от самоковски зелник с праз лук? Няма нищо по-вкусно, ноооо опредлено когато нямате време да направите домашен зелник, тази рецепта е вашето спасение за нещо много вкусно и приготвени у дома доближаващо се на 90% до вкуса на самоковския зелник.

Това е рецептата на моята баба и моята майка, и съм сигурна, че е позната на много други в този или малко по-различен вариант.

Представете си нещо вкусно и въздушно като суфле и много много вкусно....ето това е мързелив зелник по самоковски :)

 

Съставки:

1 връзка праз лук (около 1,2-1,5кг.)

300 грама сирене (може да замените с извара за по-здравословно ястие)

1 коф. кисело мляко

150 - 200 гр. овесени ядки стрити на брашно или 2 шепи. пълнозърнесто или бяло брашно

3 яйца

1 ч.л. сода бикарбонат

сол на вкус

олио (слънчогледово или царевично)

 

Измийте и почистете хубаво лука и го нарежете. При нарязването аз изпозлвам следната техника нарязвам всеки стрък на четири през средата и после го нарязвам по дължина. Идеята е да не е твърде ситно нарязан, защото лукът ще се свие, но да не е на твърде едри парченца. В голям и дълбок тиган (аз използвам уок или тенджера) сгорещете зехтина (аз слагам мазнина която добре да покрие дъното, защото в нея ще трябва да сготвя целия лук, но и не искам да е мазна храната ми. Щом олиото се сгорещи изсипете целия нарязан лук и хубаво разбъркайте. Докато лукът се задушава трябва само да го разбърквате от време на време за да не прегори.

Междувременно натрошете с вилица сиренето, а ако използваме извара си пригответе изварата. Смеляйте овесените ядки на брашно (аз изпозлвам Nutribullet, но може да изпозлвате и кафемелачка).

Щом лукът ви се задуши достатъчно, добавете брашното/смлените овесени ядки и хубаво разбъркайте. Ще се получи твърда смес. Изгасете котлона и оставете да се охлади за 30-тина минути (аз изнасям тигана със сместа на терасата).

Когато сместа ви се охлади добавете сиренете/изварата (или микс от двете), яйцата и киселото мляко, разбъркано с 1 ч.л. сода бикарбонат. Разбъркайте сместа хубаво, докато се хомогенизират всички съставки и прехвърлете в намаслена тавичка или в тавичка облепена с хартия за печене. Добавете по няколко капки олио в тавичката и сложете в загрята фурна на 180 градуса за около 50-60 мин.

Ще видите, че когато е готов "мързеливият зелник" ще покафенее по повърността и на места ще бъде препечен.

Сервирайте го горещ с кисело мляко и топъл хляб ням-ням :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page