top of page
Search

Френска морковена торта

Първият ми допир с морковена торта торта беше в далечната 2010г. в Париж, под формата на къпкейкс (каква страхотна българска дума, нали :)). В последствие споменът беше позабравен, а асоциацията за морковена торта беше Париж с квартала Мон Мартр и вицът за заека и морковената торта. Този период продължи до следващото пътуване в Париж през 2012г. когато отново си припомних този вкус, а малко по-късно на българска земя попаднах на страхотния блог www.sunshineskitchen.com, където открих моята френска рецепта за морковена торта.

Тя е вкусна, сочна, типично френска, относително здравословна и се харесва на всички опитали я! Да, точно така, мога спокойно да кажа, че това беше една от първите торти, които опита Алек тогава на година и няколко месеца) и определено му хареса. Дори и днес Малек-Алек нямаше търпение да направя два кадъра с телефона, за да я нападне готовата торта с виличката си.

А ако и на вас ви се хапва нещо сладко, бихте експериментирали или просто харесвате морковени торти, ето тази поооочти здравословна, но омайно сочна и сладка торта е за вас!

 

Съставки:

За благовете

280 гр. пресято бяло брашно (може да го замените с пълнозърнесто)

380 гр. настъргани моркови (аз ги нарязвам на много ситно в чопъра, така става много бързо и не се притеснявайте, нарязани на много ситно, са точно като настъргани)

4 яйца

1 опак. ванилена захар или 2 опак. ванилия на прахчета или 1/2 опак. ванилена есенция (от онези малките като мускалчета)

250 гр. захар (кафява или кристална захар)

120 мл. олио (слънчогледово или кокосово)

1 ч.л. канела

смлян карамфил (2 звездички)

100 мл. портокалов сок

1,5 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

1/4 ч.л. сол

100 грама натрошени сурови орехови ядки (по желание, което правя тортата за мъници, никога не слагам орехи, за да избегна опция за алергична реакция или някой от тях да се задави)

За крема:

2 опак. рикота (по 250гр. всяка) - може да я замените с крема сирене

1 опак маскарпоне (250 гр) - може да го замените с малка опаковка заквасена сметана

4 - 6 с.л. захар на вкус (ако обичате много сладко сложете 6 с.л., ако ли не сложете 4 с.л.)

ванилия

 

В една купа пресейте сухите съставки: брашното, солта, содата, бакпулвера, канелата, карамфила и ванилията (ако не е течна). Нарежете в чопър (по-лесния и бърз вариант, който използвам аз) или настъргайте 380 грама моркови. В по-дълбока купа разбийте на гъст крем яйцата със захарта, като разбърквайте с миксер за около 4-5 мин. Когато кремът ви е готов, намалете скоростта на миксера и внимателно добавете олиото и портокаловия сок при постоянно бъркане.

След като течните съставки са в кремообразно състояние, добавете наведнъж пресятите сухи съставки и разбъркайте добре. На финала добавете настръганите моркови и натрошени орехи (по желание), и разбъркайте добре с шпатула, докато морковите, и орехите се поемат в сместа.

Прехвърлете сместа във форма за торта с хартия за печене на дъното и намаслени стени на формата. Изпечете за 55 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като тортата е изпечена оставете да изстине в отворена фурна.

Докато тортата се охлажда пригответе крема. Смесете рикотата, маскарпонето, ванилията и захарта и разбъркайте добре (аз бъркам с вилица или бъркалка на ръка) до получаването на гладък гъст крем.

След като охладите тортата, я разрежете внимателно с голям нож на две приблизително равни части (колкото ви е възможно по-равни). Поставете в тортена чилия долния блат и го намажете с част от крема (използвам малко по-малко от половината крем) и го разнесете от основата към краищата на блата. Винаги оставям разстоянието по края на блата ненамазано с крем, когато поставя втория блат той натиска крема и така има разпределен крем навсякъде по блата. След като разнесете крема, поставете и втория блат, и върху него разнесете останалата част от крема.

Аз лично предпочитам тортата да е оформена в стил "гола торта", като не оформям борд от крема по краищата на тортата. Ако вие обичате "измазаните" торти, намажете с крем и страните на тортата. По желание може да декорирате с орехови ядки или я оставете семпла.

Да ви сладкo.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

bottom of page