top of page
Search

Ябълков пай

Пайовете са един от онези десерти, привнесени от Щатите, които всички мигов заобичахме. Дали заради хрукпавата коричка, дали заради ароматите които се носят от него, ябълковият пай е един от любимите ми десерти с ябълки, които приготвям през есента.

Рецептата, както ще видите е много семпла и лесна за изпълнение.

 

Съставки:

За кората

250 гр. пресято бяло брашно

125 гр. студено масло, нарязано на малки кубчета

2 с.л. ледена вода

1 с.л. алкохол по ваш вкус (ако ще го приготвяте за деца, не е необходимо да го добавяте)

1/2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 яйце

За плънката:

1-1,2 кг. ябълки (почистени, обелени и нарязани на кубчета)

100 гр стафиди или други сушени плодове(може да сложите и повече)

100 гр. орехи или други сурови ядки(може да сложите и повече)

3-5 с.л. захар (по ваш вкус и в зависимост от това колко сладки са ябълките ви)

конфитюр около 50-100 гр. (по избор)

подправки по желание: канела, ванилия, карамфил, алкохол

 

В купа пресейте брашното и го смесете с куб4етата масло, до получаването на маслени трохи. Трябва да действате бързо, за да не се размекне много маслото от топлината на дланите ви. Когато маслените трохи са готови, добавете разбитото яйце, алкохолът (той е по-желание) и водата, които трябва да споят трохите и да оформите топка тесто. Действайте бързо! Увийте топката тесто в стреч фолио и го приберете, за половин - един час, в хладилника.

През това време почистете, обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. В една купа смесете ябълките, захарта, стафидите, орехите и подправките (на вкус) - аз използвам канела, карамфил, ванилия и ром, и разбъркайте хубаво.

Извадете тестото от хладилника и го разточете на хубава кора (трябва да не е дебела, за да е хрупкава, но не прекалено тънка, за да не изгори във фурната). Поставете разточената кора в предварително намаслена и набрашнена тавичка за пай (стените и дъното на формата да са подвижни). Кората трябва да обхваща дъното, стени и ръбовете на формата ви, ако ви остане тесто може да го запазите, за да оформите решетка върху пая.

Върху кората намажете тънък слой от предпочитания от вас конфитюр (по цялото дъно на пая) и върху него прехвърлете плънката от ябълки, сушени плодове и ядки. След като плънката е в тавата и на вас ви е останало малко от масленото тесто може да го оформите като решетка и да го поставите върху плънката. Намажете тестото с прясно мляко, за да се получи златист цвят.

Остава ви да изпечете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (ще го познаете по златистата коричка).

Сервирайте топъл или студен с топка сладолед или поръсен с пудра захар за разкош.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page