top of page
Search

Сготви се сама вечеря vol.2 - Суфле от тиквички

Предизвикателствата какво да сготвя за вечеря продължават, а мисленето става все по-голямо с напредване на есента. Колкото повече листата променят своите цветове, толкова зеленчуковите пазари оредяват и избора на пресни сезонни зеленчуци намалявa. Намалялото предлагане на пресни зеленчуци в комбинация с хранителния ми режим засилва чуденето какво бърза и лесно да сготвя за вечеря...Е все пак, днешната рецепта е удар в целта - здравословна готви се сама вечеря - като зеленчуците за нея все още може да се намерят на пазара. Ако обичате зеленчуково суфле или сте фенове на тиквичките - вероятността това ястие да ви стане любимо е много голяма. А ето и рецетата:

 

Съставки:

1,2-1,5 кг. тиквички

300-350 грама козе сирене (при още по-здравословния вариант може да замените сиренето с извара, за предпочитане е изварата на Вършец или Олимпус)

3 яйца (може да ги замените с 3 белтъка)

2-3 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

подправки по избор: черен пипер, 1.ч.л. песто, чили (ако обичате люто), копър (по желание)

2 с.л. овесени ядки или пълнозърнесто брашно (тази стъпка я пропускам когато правя здравословно суфле)

 

И такааааа, на работа! Обелете и измийте тиквичките. За по-бързо ги нарязвам на много, много ситно в чопъра, ако имате много време можете и да ги настържете. Съберете всички нарязани/настъргани тиквички в една купа и ако има вода я отцедете. В купата с тиквичките добавете солта, изварата (ако използвате сирене го натрошете с вилица и използвайте само половината от солта), зехтина, подправките и яйцата (белтъците ако искате минимум калории) и разбъркайте. В този момент може да добавите и овесените ядки/пълнозърнестото брашно - да разбъркате финално и да поставите сместа в намаслена тавичка.

Изпечете суфлето за 50-60 мин при 200 градуса, предварително загрята фурна.

Сервирайте топло или студено с кисело мляко или млечна салата.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page