top of page
Search

Класическа италианска лазаня болонезе - богата и вкусна

Италианската кухня и култура ми е любима, и музиката им и киното и историята и езикът им - абе всичко свързано с албиона ми е любимо. И понеже не мога постоянно да съм в Италия, а мноо бих искала се опитвам да претворявам някои от по-простичките, но вкусни техни ястия у дома. Днес на ход е класическата лазаня с домати, кайма и сос бешамел, поръсена с много моцарела и пармезан. На пръв поглед рецептата за лазаня болонезе създава усещането, че отнема много време, но при добро стиковане на дейностите ще се справите завидно бързо и с лекота за около час и половина. За да не сте притиснати от времето, сгответе за първи път тази лазаня през уикенда, когато всички сме настроени по-лежерно, а времето тече сякаш една идея по-бавно.

Ето и моя вариант на класическа лазаня болонезе с богат вкус, разтапящ се в устата.

 

Съставки:

1 опак. кори за лазаня (предпочитам да използвам пресни кори, можете да ги намерите в по-големите хипер маркети. Ако ползвате сухи кори обаче задължително трябва да проверите начинът им на приготвяне, за предпочитане е да си купите такива, които не изисват варене, така ще спестите малко време)

1 кг. смляно телешко (може да го замените с кайма)

2 големи глави лук

4-5 скилидки чесън

1,5-2 кг. домати

2 с.л. брашно

75 гр. масло + още малко, ако се наложи

100-300 мл. прясно мляко

500 грама сварени картофи

зехтин

300 гр. маслини

2 опак (по 125гр. всяка) моцарела

по желание може да добавите и настърган пармезан или друго твърдо жълто сирене/кашкавал ок.100 грама (ще стане още по-вкусно, но и по-калорично)

Подправки: сол, черен пипер, захар/мед, листенца босилек (пресен - нарязани на ивици или сушен - стрит)

 

Първата крачка за приготвянето на лазанята е да сварите картофите - аз предпочитам да варя необелените картофи с щипка сол и после да ги обеля. По този начин запазвам наличието на скорбяла в зеленчука. Докато картофите се варят (трябва да се сварят до пълна готовност) започнете да подготвяте сос болонезе (доматения сос с месо).

Нарежете на малки кубчета доматите, лука и чесъна. В дълбок и голям тиган загрейте зехтина и запържете (нещо средно между пържене и задушаване) лука и чесъна в него. Когато зеленчуците променят цвета си, добавете смляното месо, накъсайте го на малки парченца и го запържете добре, като разбърквате периодично. Когато месото е полуготово, добавете нарязаните домати и разбъркайте. Следете соса като периодично бъркате. Доматите трябва да пуснат сок и когато се оформи сос, можете да подправите със сол, черен пипер, босилек и 1 ч.л. захар. Продължете да разбърквате периодично докато сосът се сготви - трябва да се сгъсти и самото месо ще се сготви напълно.

След като доматения сос е готов (би трябвало картофите ви все още да се варят) започнете приготвянето на бешамела. Аз използвам метода на татко - разпотявам масло в малка тенджерка/кастрон (дълбок малък тиган), добавям 2 с.л. брашно и разбърквам постоянно докато брашното се запържи и леко покафенее. Когато брашното промени цвета си започвам да добавям мляко, при непрестанно бъркане, за да не загори брашното и за да не се образуват буци. Добавям млякото на етапи, като не спирам да бъркам, докато се получи гъст сос, по-гъст от течна сметана, с консистенция близка до бозата. Когато достигнем желаната гъстота на соса махаме тигана от котлона и подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Към този момент от готвенето вече имаме доматен сос, сос бешамел и сварени картофи - остава само да обелим картофите и да ги нарежем на филийки, да нарежем на кубчета мозарела, да нарежем маслините на колелца, и да настържем пармезана (ако сте решили да използвате пармезан).

Започваме да редим лазанята - най-сетнееее!

На дъното на тавичката (когато приготвям лазаня, аз използвам тефлонова или порцеланова тавичка) поставям един черпак от доматения сос. Върху него нареждам един ред кори от лазаня, следва доматен сос с месо, маслини, ред картофи, слой бешамел и поръсваме с малко кубчета моцарела. Тази процедура я повтаряме няколко пъти, докато напълним тавичката и свършим съставките. На финала завършваме с ред кори лазаня, поляти с доматен сос. Пъхваме лазанята в топла на 200 градуса фурна и оставяме да се изпече за не повече от 20-30 минути. Изваждаме ястието, поръсваме с настъргания пармезан и кубчета моцарела и връщаме за още 5-10 минути, за да се разтопят сирената в съблазнителна коричка.

Вашата италианска лазаня по домашна рецепта е готова. Сервирайте гореща, с листенце босилек за разкош и чаша хубаво червено вино :)

Да ви е сладкo!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page