top of page
Search

"Сготви се сама вечеря" vol.1 - с пилешки бутчета, броколи и моркови

В българската, италианската, гръцката, а и в много други култури, без фитнес-бодибилдинг културата, вечерята е най-прекрасното време от деня. Това е моментът, в който цялото семейство се събира заедно, за да поговори и да хапне вкусна домашно приготвена храна. Именно вечерята, често е обект на много размисли и страсти, особено в напрегнатото ни ежедневие. В лутане, какво да сготвя за вечеря, изпадам и аз поне 3-4 пъти всяка седмица. Моят основен проблем обаче е - искам да приготвя вечерята същата вечер, а не да я сготвя в неделя следобяд, искам да се сготви бързо или да се "сготви сама" и преди всичко да е вкусна. И тъй като вече имам няколко изпитани във времето "сготви се сама" рецепти, ще се опитам да ви ги представя - месни, вегетариански, аламинути, паста. Днес ще споделя първата от тях с вас :)

 

Съставки: (за трима души)

3 пилешки бутчета (рецептата се получава и с 2,3,4,5 бутчета, в зависимост от това колко души ще присъстват на вечерята, тогава просто трябва да увеличите/намалите пропорциите на зеленчуците)

500 гр. (опак.) брюкселско зеле

1/2 кг моркови

4-5 скилидки чесън

1 голяма глава лук

2 с.л. зехтин

Подправки: 1 ч.л. сол, черен пипер, мащерка

 

Измийте хубаво пилешките бутчета и ги оставете да се изцедят. Почистете морковите, измийте ги и ги нарежете на едри парчета. Измийте и почистете брюкселското зеле. Ако позволява (ако зелките са малко по-едри) ги разрежете на две. Почистете лука и го нарежете на едри кубчета. Чесъна смачкайте с широката част на ножа, премахнете люспите и разрежете на две.

В една голяма тавичка (аз ползвам фабричната така към печката) поставете бутчетата и ги поръсете с малко черен пипер, и сол от двете страни. Около бутчетата добавете зеленчуците. Полейте всички продукти с 2 с.л. зехтин, посолете зеленчуците (пилето вече е овкусено), и добавете мащерка. Разбъркайте хубаво с дървена лъжица, за да може зеленчуците и пилето да се овкусят със зехтина и подправките, прибавете 1 ч.ч. вода и пъхнете във фурната при 200 градуса за 45 мин.

След 45 мин обърнете бутчетата и разбъркайте зеленчуците (може и по-рано ако прецените). Коригирайте температурата на печката на 220 градуса и оставете за още 15 мин. във фурната.

Voila вашата сготви се сама вечеря е готова. За мен тези 45 мин., в които се пече пилето, са време, през което мога да играя с малкия, да напазарувам от кварталното магазинче, да изгладя, да приготвя закуската за следващия ден или куп други неща у дома. Спестявам време а за вечеря отново имаме прясно приготвена вкусна и топла домашна храна - опитайте!

Мисията домашна храна е възможна :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page