top of page
Search

Песто у дома - mission possible

Пестото е една от любимите ми италиански пасти/сосове, заради комбинацията между ядки, босилек, пармезан и чесън, съставки които обожавам. И тъй като домашно приготвената храна за мен винаги е била по-вкусна, отколкото продаваната в магазина, ви предлагам да приготвите песто в домашни условия. След като се уверите колко бързо и лесно се приготвя класическото италианско песто, никога повече няма да приготвите паста, спагети или салата с песто от бурканче.

 

Съставки:

1 връзка босилек добре измит, с листата и дръжките

4 скелидки чесън

1/4 ч.л. сол

40 грама пармезан или друг твърд кашкавал

40 грама ядки (в оригиналната рецепта се приготвя с кедрови ядки, но са успешно заменими с орехи или бадеми)

ок. 100-150 мл. зехтин, който добавяте на части

В класическата рецепта се добавят 1-2 парченца маринована аншоа която играе ролята на сол за овкусяването на пастата, но аз усещам аромата на риба и за това предпочитам да заменя с 1/4 ч.л. сол

 

В купата на блендера поставете гореописаните съставки и половината зехтин. Затворете блендера и започнете да смилате до получаването на гладка паста. Опитайте - ако пастата е много гъста добавете още зехтин, ако не ви е достатъчно солена, може да добавите още малко сол и отново блендирайте. Когато пестото е готово, го пресипете в буркан, добавете отгоре му малко зехтин и затворете с капачка.

Така приготвено пестото може да престои в хладилника ви около месец, като за това време може да го използвате за паста, мариноване на месо, за салати, пица, хляб или брускети.

Лесно е, нали?

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page