top of page
Search

Лесен плодов сладкиш със сезонни плодове

В края на лятото, началото на есента, ви предлагам един лесен, бърз и много вкусен плодов сладкиш, който се получава идеално със сини сливи, праскови и круши. Самият сладкиш се приготвя на принципа на пандишпаненото тесто, което значи, че ще приготвите един лек и въздушен сладкиш гарниран със сезонни плодове по избор. А за онези от вас, които никога не са имали успех със забъркването на нещо сладко - гарантирам ви, че с тази рецепта ще оберете всички овации!

 

Съставки:

125 гр. масло

1 ч.ч. кисело мляко 1/2 ч.л.сода 2 ч.ч. пресято брашно 3бр. яйца 1 ч.ч. захар 700 грама плодове, измити и почистени от костилки

ванилия

 

Извадете всички продукти извън хладилника, за да се темперират и разтопете маслото. Разбъркайте яйцата със захарта - аз използвам вилица или ръчна бъркалка, няма нужда от миксер - целта е двете съставки да се смесят добре. Добавете разтопеното и охладено малко масло (за да не пресече яйцата) и отново разбъркайте. Към чаената чаша с кисело мляко добавете содата и разбъркайте докато се активира - киселото мляко трябва да кипне - тогава го добавете към яйцата, захарта и маслото, и разбъркайте.

На финала към сместа добавете пресятото брашно и ванилията и разбъркайте до гладка хомогенна смес, не трябва да има бучки брашно - получава се гъсто кексово тесто. Измийте, почистете и подсушете плодовете, които сте избрали. Когато използвам сливи или кайсии ги разполовявам, когато използвам круши или праскови ги разрязвам на полумесеци.

Подгответе си тавичка с високи стени, която да покриете с хартия за печене. Изсипете тестото в тавичката, заравнете и подредете плодовете по повърхността на сладкиша. Изпечетете в предвавително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути, до получаването на приятен розов цвят на печивото.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page