top of page
Search

Есенна солена пита

Есента е един от любимите ми сезони – няма горещини, няма дълбоки снегове - а у дома е едно уютно и приятно топло, обличаме си топлите, меки дрехи, и имаме повече време за себе си особено по време на почивните дни. Днес е събота 23-ти, в края на септември, ден след националния празник, навън е хладно – особено в планинските градчета, където се намирам...а когато си в планининско градче едно от задължителните неща, е да си заобиколен от вкусна, домашно приготвена храна и топъл хляб. Задачата за осигуряването на топлия хляб преди години беше на покойната ми баба Мария (нося нейното име), а днес е моя, защото обожавам да меся хляб и може би съм наследила малко от нейния талант да приготвя вкусни печива. Днес обаче, като един от първите дни на есента, ще направя пита – пухкава солена пита със сушени домати. Не се плашете от идеята за пита с мая – тази рецепта е лесна и сполучлива – просто съберете смелост (само това се иска от вас) и опитайте!

 

Съставки:

800 гр. пресято брашно и допълнително ок. 200гр. за размесване

350 мл. топло прясно мляко + 20 мл. за намазване на питката

2 яйца

½ куб4е жива мая или 1 пак. суха мая

1 с.л. захар

1,5 ч.л. сол

2 с.л. оцет (ябълков или винен, не балсамико!)

2 с.л. зехтин + още за намазването на корите (използвах зе

6-8 сушени домата

Подправка по желание (чубрица, риган или джоджен)

 

В една купичка смесете захарта, маята, 2 с.л. от брашното и половината от топлото мляко. Разбъркайте добре, докато захарта и маята се разтворят, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 10-15 мин. докато маята се активира и „шупне“.

Докато чакате маята, пресейте брашното в голяма купа, добавете солта и подправката по избор (може и без подправка) и разбъркайте сухите съставки. Направете кладенче в средата на сухите подправки и в него сложете яйцата, оцета, зехтина, шупналата вече мая, нарязаните сушени домати (аз ги режа на малки кубчета), остатъкът от топлото мляко и разбъркайте с дървена лъжица до получаването на тесто. Ако тестото ви лепне, добавете още малко брашно, отстранете лъжицата и започнете да месите с ръка. Трябва да изкарате целия въздух от тестото и да се образува мека, и еластична топка тесто. Месете тестото около 5-6 мин. когато е готово - започва забавната част J

Разделете тестото на 4 равни части. От всяка част разточете приблизително еднакви по форма и дебелина, по 5мм, кори тесто. Наредете корите една върху друга, като между тях намазвате с масло или зехтин (аз използвах зехтина от сушените домати). Върху четвъртата последна кора също намажете зехтин и после навийте всички кори на дебело руло.

Готовото руло нарежете на филийки от по 3см. дебелина и ги поставете легнали в голяма тава с високи стени по 5-8 см. с хартия за печене. Хартията за печене трябва да се подава отстрани на тавата, а не само да е положена на дъното, за да може после лесно да се извади питката. След като подредите всички парчета тесто в тавата (не ги мачкайте, трябва да има въздух между тях, защото тестото ще втаса и ще удвои обема си) покрийте тавата с кърпа и я оставете за 2-3 часа на топло място за да втаса. Тестото ще удвои обема си и тогава, когато питката е втасала остава само да я намажете леко с мляко (използвам четка за мазане, но ако нямате може и с ръка, като внимавате да не натискате тестото, че ще го смачкате) и да включите фурната на 180 градуса.


Щом фурната е топла, поставете питката и печете за около 45 мин., като се опитайте да не отваряте вратата на печката по време на печене. Когато питката ви е готова, тя ще бъде с приятна кафеникава коричка, я извадете внимателно от тавата, завийте я в кърпа и я поставете върху дървена дъска. Много вкусна е, така че още топла ще бъде изядена.

Днес аз замесих питката към 14:50 часа, цялата подготовка продължи около 30-35 мин., покрих я, прибрах я във фурната (дори и при изключено положение, фурната винаги е едно от най-топлите места у дома) и изпекох питката към 19:30 часа. Изяждането й се случи в рамките на вечерята....а комбинацията между топла питка и самоковска салата от печени чушки с чесън и козе сирене е умопомрачителна. Но за чушките – в следващия пост.

Опитайте и вие да приготвите тази лесна и мнооого вкусна есенна солена пита.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page