top of page
Search

Сутляш/мляко с ориз/оризов пудинг

Сутляш или мляко с ориз, по мамина рецепта. Този пост е посветен на един от любимите ми десерти от детството - кремообразен и гъст млякото с ориз по рецепта на мама ме връща назад в годините и ми действа успокояващо. Може би защото не съм ходила на детска градина не асоциирам този десерт с ядосани лелички, които да ми се карат да го изям насила.

Ако и вие обичате мляко с ориз или поне не го мразите - може да опитате да го приготвите по тази рецепта - семпла, бърза и с гарантиран резултат - доказателството само докато пиша рецептата Алек (на 2,9г.) вече успя да изяде една чашка :)

Чудесен е за следобедно хапване, десерт и най-вече изключително подходящ за малки деца (за тях намалете количеството захар в рецептата - не повече от 100гр.)

 

Съставки:

100-120 грама ориз

около 1 л. прясно мляко (за предпочитане пълномаслено)

100-150 гр захар (ако обичате много сладко сложете 150 грама захар)

подправки: ванилия, какао, канела (по избор)

щипка сол

 

В тенджерка сварете ок. 500мл. прясно мляко с 100 мл. вода и шипка сол. докато кипне. Щом млякото ви е сварено добавете в него измития и почистен ориз и продължете да варите, в този момент, аз редуцирам температурате на котлона от 9-та степен (максимална стойност) на 7-ма степен. Варете ориза като го наглеждате и разбърквате почти през цялото време. Когато млякото се поеме от ориза добавете още 200мл. мляко и продължете да варите и бъркате. След като новото количество мляко се поеме от ориза, проверете дали се е сварил (различните сортове ориз се сваряват за различно време и поемат различно количество вода) и ако не се е добавете нови 200 мл и продължете да варите, бъркате и проверявате готовността на ориза. Когато оризът ви се свари и поеме голяма част от последно добавената доза мляко добавете захарта и подправките, разбръркайте изгасете котлона и оставете тенджерката дкато зарахта се разтвори. Вашият сутляш/мляко с ориз/оризов пудинг е готов и можете да го пресипете в купички за сервиране. Оставете го да изтине и по желание може да го гарнирате с мъничко канела или както правя аз - да го сервирате семпъл но много вкусен.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page