top of page
Search

Есенни вариации на карфиол vol.1

Карфиолът е един недооценен зеленчук. Изглежда красив, особено вариантът - Романеско (който се намира по-трудно у нас и е на доста по-висока цена от класическия му събрат), но го приговяме основно под формата на туршия за зимата и в редки случаи като крем супа (ще подготвя специален пост за вкусната есенна крем супа от карфиол). В последните години карфиолът стана основен продукт за приготвянето на нискокалорични, безвъглехидратни и здравословни пици и ястия.

В днешната рецепта карфиолът е основно действащо лице, а самото ястие, може да бъде разгледано като основно ястие (особено когато постим или ако сме вегани/вегетарианци/спазващи диета) или като гарнитура към вкусно месо. Ето и самата бърза, лесна и вкусна рецепта ... и не подценявайте вкусовите възможности на карфиола.

 

Съставки:

1 брой карфиол (около 1-1,5 кг.)

5-7 средни по големина моркова (0,5кг) - ако обичате моркови може и повече

6-7 скилидки чесън (ако не обичате чесън можете да пропуснете)

1 средна глава лук (отново ако не обичате лук пропуснете)

1 с.л. мед

1 с.л. горчица (използвам дижонска, но можете да изпозлвате каквато харесвате)

1 с.л. соев сос

3 с.л. червено вино (ако нямате може да го замените с бяло или да не използвате)

зехтин

Подправки: сол, черен пипер, сладък червен пипер, лют пипер (ако обичате) сух копър или чубрица

 

Измийте карфиола и го разделете на розички. Обелете морковите, измийте ги и ги нарежете на по-големи парчета. Повторете същата процедура и с лука, а чесънът с люспата смачкайте с ножа (не е необходимо да го белите, така сърцевината му ще остане мека и ще овкуси ястието без да изгаря).

В тавичка поставете всички нарязани зеленчуци, залейте ги с 2-3 с.л. зехтин и подправки и разбъркайте. В купичка смесете меда, горчицата, виното, соевия сос и 2 с.л. зехтин, с приготвената смес залейте зеленчуците и ги разбъркайте добре. На финала добавете топла вода, колкото да покрие около 1см дъното на тавичката. Сложете тавичката във фурна при 180-200 градуса за 40-50 мин. като периодично разбърквайте. Когато течността се изпари и зеленчуците покафенеят вашето ястие е готово.

Да ви е вкусно :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page