top of page
Search

Тази трудна гръцка мусака...

Ако има ястие от домашната гръцка кухня, което обожавам това е гръцката мусака. Историята с мусаката като национално ястие и нейната етническа принадлежност е дълга, сложна, спорна, и оплетена...От всичките й разновидности обаче - вегетарианска, българска-традиционна, турска и гръцка - гръцката ми е фаворит. В сравнение с всички останали версии, гръцката версия отнема много повече време, но усещането, че е трудна за приготвяне не е вярно. Приготвянето на мусаката, за мен поне, се разделя на 3 етапа: изпичане на тиквичките и патладжаните с малко зехтин, приготвяне на месното рагу и сглобяване, и запичане на ястието. Изглежда сложно, но разгледано стъпка по стъпка не е никак сложно или трудно.

 

Съставки:


2 кг. патладжани (аз предпочитам розови или бели, защото не са толкова горчиви, колкото лилавите)

ето и розовия патладжан, който използвах

1,5кг. тиквички (аз използвам стандартни български тиквички, а не италианския им събрат дзукини)

2 средно големи глави кромид лук (бял)

няколко скилидки чесън

750гр. кълцано месо (телешка кайма или смес - свинско и телешко)

1кг средно големи узрели и сочни домата или буркан доматено пюре (ок. 900гр)

3 опак. моцарела

подправки: канела, сол, зехтин, риган/босилек, захар, черен пипер (или цветен, той е по-мек)

 

Измийте, обелете и нарежете на дълги филийки патладжаните, и тиквичките, и ги разпределете в две големи купи. Патладжаните разпределете в отделна купа като поръсите всяка филийка с малко сол. Тази процедура се прави с цел да се отцеди горчивата вода от зеленчука. Поръсени със сол те трябва да престоят около 30-45 мин. и после се измиват със студена вода, и подсушават с чиста кухненска хартия. Докато чакате да минат тези 30-45 мин. е добре да си подготвите рагуто. За целта нарежете доматите, лукa и чесънa на малки кубчета. Загрейте 2 с.л. зехтин в незалепващ тиган и запържете/задушете лука, и чесъна. След като лукът и чесънът са готови, добавете мляното месо, раздробете и разбъркайте с лука, и чесъна. Оставете на силен огън, като разбърквате от време на време, за да не загори и за да се раздроби месото на по-малки парченца. Докато се готви, подправете месото с черен пипер, канела, сол и оставете да се задушава около 5 мин. След 5 мин добавете нарязаните на ситно домати и разбъркайте с месото, подправете с босилек или риган, и захар, която да убие киселинността на доматите и разбърквайте. Оставете да се готви около 15-20 мин, за да се получи хубаво рагу с гъст доматен сос, опитайте на вкус, и ако има нужда от още подправки добавете.

Докато готвите рагуто можете да започнете със запичането на зеленчуците. В добре загрята фурна (аз я загрявам на 220 градуса, с вентилатор и горно нагряване) сложете тавичката, в която сте наредили филийките с тиквички и малко зехтин върху тях (около 1-1,5 с.л. зехтин), разположени върху хартия за печене. Запечете тиквичките от едната страна и обърнете от другата, добавете отново по няколко капки зехтин на филийка, и върнете отново във фурната. Когато са готови тиквичките извадете зеленчуците и сложете другата порция тиквички, а после преминете към измитите, и подсушени патладжани при същата процедура.

След като сте готови с рагуто и запечените зеленчуци изчакайте да изстинат и преминете към подредбата на мусаката (тя напомня много на приготвяне на лазаня). На дъното на тавичката може да сложите малко зехтин или лъжица две от доматеното рагу и следва: ред патладжан, ред рагу, ред тиквички и ред ситно нарязана моцарела и така продължете до финала - лесно е. На финала завършете с малко доматено рагу и запечете на 180 градуса за 20-тина минути. После поръсете с моцарела на кубчета и я запечете за 5 мин. само с грил функцията на фурната. Вашата гръцка мусака con mozzarella е готова - тя е по-лека от гръцкия типичен вариант, в който има и картофи и сос бешамел и определено е по-здравословна.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page