top of page
Search

Доматен тарт

В средата на септември лятото е към своя естествен край и всички с удоволствие се наслаждаваме на топлите слънчеви лъчи, които не са така жарки, и горещи, както през изминалите месеци. В тези дни искаме за последно да се насладим на лятото навън в компания с приятели, но и да похапнем нещо вкусно и леко.

Точно такава вкусна, лека, лесна и изключително вкусна, е и първата рецепта от този блог...която за мен въплъщава вкусът на лятото, и неговото слънце.


Доматената тарта е страхотна алтернатива на италианските пици, като позволява свобода на вкусовете и лекота на изпълнение. А най-страхотното, е че можете да подготвите тестото за тартата сутринта преди да излезете за работа, да я приберете в хладилника и да я извадите и обработите за вечеря.

 

Съставки:

2 ч.ч. брашно (пълнозърнесто, грахам, бяло или смес между няколко вида брашна)

1/3 ч.ч. зехтин

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1/2 ч.ч. ледена вода

сухи подправки по избор (аз лично използвам чубрица, риган, джоджен или босилек - самостоятелно или смесвайки ги)

3 опаковки (по 125гр) моцарела

100 гр. настърган чедър

3,4 големи розови домата

200 гр. маслини без костилки

125 гр. прошуто

пресни листа босилек (по желание)

песто (по желание)

 

Пресейте брашното, добавете към него подправките, захарта и солта, и направете кладенче в сухите съставки. Добавете към тях зехтина и водата, и разбъркайте до получаване на еластично брашно. Месете около 5 мин. не повече. Полученото тесто завийте във фолио и приберете в хладилника за поне час. Обикновено аз лично приготвям тестото, когато се прибера от работа, отнема ми не повече от 10 мин и го прибирам в хладилника, излизайки с Алек (синът ми, който към момента е на 2,9 год.) навън. След като се приберем от разходка или игра в парка, вадя тестото от хладилника, измивам доматите и ги нарязвам на кръгли шайби, нарязвам мозарелата отново на кръгли не много дебели шайби, маслините без костилки на 2 или 3 парченца. Така докато Алек се измие и преоблече след играта навън, аз съм почти готова за финалната права по приготвянето на тартата. На набрашнена плоскост или както аз правя - набрашнявам хартията за печене и разточвам тестото на кора, не по дебела от 5мм. По този начин за мен лично е по-лесно да преместя тартата в тава за печене, а и си гарантирам, че тестото няма да залепне за плота ми.

След като тестото е разточено, го прехвърлям заедно с хартията за печене в тава, редя върху него основните герои на тартата и включвам фурната на 200 градуса. Намазвам основата на тарта с песто или малко зехтин, като оставям един борд от 3-4см, от който после оформям борд на тартата. Върху така оформеното тесто подреждам доматините резени - един до друг и ги поръсвам с настъргания чедър, маслините и моцарелата, и подгъваме края от тестото, което запазихме върху доматите, като по този начин образуваме борд на тартата. Печем в предварително загрята фурна до готовност (40 мин).

И така докато приготвите салата, подредите масата и налеете по чаша изстудено розе вашата вечеря е вече готова. Преди поднасяне можете да я поръсите с листенца пресен или сушен босилек и да добавите парченца прошуто. Самото поднасяне и разрязване оставям на мъжете у дома - нека се позабавляват.

Да ви е вкусно....и се насладете на всяка хапка домашно-приготвена храна.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page