top of page
Search

Боб чорба по самоковски

Незнам дали само аз се чувствам така, но обичам да ям боб чорба, когато навън е много студено и студът и влагата се промъкват част до костите ми. Бобът е една от онези супи, която ме стопля и ми създава усещане за домашна кухня - тогава, когато е добре приготвен, разбира се. Моята рецепта за боб чорба следва стъпките, с които я приготвя вездесъщият ми баща. Харесва ми как готви майка, готви вкусно, но има определени храни и месо, които само татко може да ги приготви по онзи начин, по който да ти потекат лигите. А сега си представете боб чорба по самоковски, топъл пресен домашен хляб, самоковска салата от печени пиперки с лук, чаша домашно червено вино...а навън студ, та студ....Потекоха ви лигите, нали?

Ето рецептата за татковата боб чорба, а рецептите за топъл хляб и салата с печени чушки също можете да намерите в блога.

 

Съставки:

зрял боб (да покрие около 2 пръста дъното на съда, в който ще приготвяме чорбата)

1 голяма глава лук

3 големи мокова

1/2 буркан доматено пюре (ако имате домашо приготвен - идеално!)

Подправки: чубица на клонка, джоджен стрит, сол 1-1,5 ч.л., захар - 1 ч.л. (на вкус), 1/2 ч.л. червен пипер

1 с.л. зехтин

 

Като типично мъжка чорба, този боб се приготвя много лесно и е само в няколко стъпки. Първо измийте и накиснете боба за една нощ. На сутринта или на следващата вечер изплакнете отново боба и отново го върнете в тенджерата, заедно с мало вода (да покрива добре боба) и пуснете котлона. Варете докато водата заври, в първите две води, в които вашият боб завира се съдържат всички киселини на боба и лютивини, за това аз изхвърлям първата вода, в която е заврял, изплаквам го отново, пак го покривам с вода и пак оставям да заври. Втората гореща вода също изхвърлям и добре измивам боба. Към този момент лютивината на боба и онази съставка, от която той образува газове се е отделила в двете води, в които той е врял и можем да започнем същинското готвене!

В тенджерката връщаме вече заврялия два пъти боб, наливаме вода - аз наливам поне литър/литър и половина в зависимост от съда, трябва да има достатъчно вода, и пак връщам на котлона при степен 8 от 9 възможни. Щом и тази вода заври в тенджерката добавям нарязаните на кубчета лук и моркови, разбърквам, захлупвам отново с капак, за да се готви. Сместа трябва да ври докато бобът се свари напълно, като периодично разбъркваме и добавяме по малко вода, ако има нужда.

Когато бобчетата са сварени, добавям доматения сок, подправките и зехтина, разбърквам, и оставям за още около 5-6 минути на котлона с капак (внимавайте, защото след добавяне на доматите, бобената ви чорба ще започне да пръска!) и после изключете котлона.

Сервирайте все още горещ в комбинация с топъл домашен хляб, стрити люти чушки (ако обичате) и салата от печени червени чушки и лук.

Здравословно, леко и вкусно ястие за студени зимни и есенни вечери.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page