top of page
Search

Сушито е една от все още атрактивните, модерни, здравословни и вкусни мултикултурни ястия, които владеят вкусовете ни от няколко години. В София, а и в страна има доста суши барове и ресторанти, които предлагат тази японска храна (някои с отлично, други с компромисно качество), но пък винаги е забавно и приятно да си го приготвите у дома. Днешната рецепта е за много семпло суши, което можете да приготвите с лекота в дамашни условия. Ето и как да си приготвите суши в домашни условия (това е моята рецепта за домашно суши):

 

Съставки:

200 гр ориз за суши (не заменяйте с друг вид ориз) - измийте го много добре под течаща вода докато оризовото нишесте се измие от зърната (мийте го поне 15 мин)

500мл вода (следете указанията за съотношение вода/ ориз описани в опаковката на ориза ви - при мен указанията бяха за съотношение 100гр. ориз към 250 мл. вода)

50 мл оризов оцет (не го заменяйте с друг вид оцет!

15 гр. захар

1 ч.л. сол

Листа за суши от водорасли Нори

За плънката:

Жулиени от краставица, морков, чушка, целина, резени авокадо овкусени с лимонов сок, рецепи пушуна сьомга, крема сирене

 

Готвене:

Първо сварете ориза. Добре измития ориз поставете в тенджера, добавете студената вода, похлупете и включете котлона на умерена сила (степен 6 от 9 възможни). Когато водата с ориза започне да ври леко, засечете 15 минути и после изключете котлона, дръпнете тенджерата на страна и оставете под капак ориза да се задуши и усвои цялата вода за 10 мин.

Междувременно, на котлон в малка тенджерка загрейте оцета със солта и захарта, и бъркайте докато се разтворят.

Когато оризът ви е поел водата прехвърлете в разлята чиния/поднос ( от порцелан или дърво) овкусете с оцетената марината, разбъркайте ги добре, за да се овкуси ориза и разпределете сместа на максимално тънък равномерен слой по дъното на съда, за да се охлади напълно.

NB! Много е важно да не работите с метални съдове и прибори когато охлаждате и бъркате ориза - изберете дървени или порцеланови съдове и дървена бъркалка!

За оформянито ви трябват:

  1. Охладен ориз

  2. Листа нори

  3. Рогозка за суши - с помощта на която ще навивате сушито

  4. Плънка по желание: зеленчуци, риба, крема сирене

Върху рогозката поставете едно листо Нори с лъскавата част надолу и бъдете внимателни защото листата от водорасли са много тънки и могат да се счупят/ скъсат лесно. Намокрете си ръцете и внимателно разпределете от ориза тънък слой върху листото - това е най-пипкавата част, която вършете внимателно и с мокри ръце! Оставене по 1 пръст без ориз в края на всички страни на листа водорасло. В края на едната страна на водораслото разпределете избраната от вас плънка върху ориза, навлажнете частта на водораслото останала без ориз и после внимателно с помощта на рогозката завивайте на стегнато руло сушито. По този начин направите целия ориз - като плънката подберете по ваш вкус. Готовото суши нарежете на еднакви по големина резени с много остър нож - нека да не са по-големи от една хапка.

За сервиране на сушито си подгответе хубав соев сос, маринован джинджифил (ако обичате, аз го пропускам) и паста уасаби ако сте финове на лютото.

Бързо, лесно и вкусно - суши у дома - напълно възможно!
#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page