top of page
Search

Сочни пилешки кюфтенца с топено сирене на фурна

Какво да сготвя за вечеря е един от екзистенциалните въпроси, който си задавам всеки ден около 17 часа, комбинирайки мисловно продуктите, които имам у дома, времето което ще прекарам в нас преди или след площадката за игра с Алек и вкусовите му предпочитания, а пък и моите настроения. От години отказвам да приготвям пържени храни, дълго печените храни през лятото също ги избягвам заради горещините, както и онези от тях, които се приготвят дълго време или са тип супа/манджа - ами не ми допадат за лятото. Тези пилешки кюфтенца обаче се получиха супер вкусни и сочни, и определено са бързи за приготвяне, и лесни за съвместяване с посещение на парка вечер. Ако и вие се изправяте често пред подобни дилеми за бърза и лесна лятна вечеря, ето как да си ги приготвите:

 

Съставки:

500-600 гр. пилешко месо (аз използвах месо от бут без кокал, защото е по-мазно)

1 с.л. горчица (ако не обичате може да пропуснете тази съставка)

1 средно голяма глава лук (ако не обичате може да пропуснете тази съставка)

50-100 гр. топено сирене, нарязано на кубчета (може да го замените със синьо сирене или пушен кашкавал или моцарела)

2 скилидки чесън (ако не обичате може да пропуснете тази съставка)

Подправки: сол, черен пипер, 1 стрък мента или джоджен, листенца прясна мащерка (ако нямате пресни подправки заменете ги със сушени)

1 почистена от семките сладка чушка

1 яйце

2 с.л. зехтин (или слънчогледово олио)

1-2 филии хляб накиснати в мляко за 5 минути и после леко отцедени и смачкани на каша

1-3 с.л. лъжици галета или сготвен кускус (тях ги добавяте на финала за да се сгъсти сместа ако е по-водна и ги добавяйте на около, може повече може и по-малко да добавите)

 

Първата стъпка е с помощта на блендер/чопър да превърнете месото в кайма, а след това да смелите в него лука, чесъна, чушката и зелените подправки отново на ситно.

В дълбока купа съберете всички съставки: смлените месо и зеленчуци, подправките (сол и черен пипер, сухите подправки ако използвате такива), яйцето, зехтина, хляба на каша, горчицата, топеното сирене и омесете всичко добре с ръка. Ако сместа ви е твърде течна добавете на около от галетата (аз нямах галета под ръка, но имах малко сварен марокански кускус и добавих от него) докато сместа се посгъсти, не трябва да е много суха, но и да не е много течна. Готовата смес приберете в хладилника (минимум за 20 минути), за да се овкуси добре и да си почине малко.

Загрейте фурната на 220 градуса. В тава покрита с хартия за печене с помощта на супена лъжица оформете кюфтенцата и изпечете за около 25 минути, като ги наблюдавате докато хванат лека коричка. За разлика от кюфтенцата от свинско месо, тези имат светли цветове и няма да покафенеят, а ще придобият лека златиста коричка.

Поднесете с чаша вино и салата от пресни зеленчуци. Бон апети!

p.s. Идеални са и за обяд в кутия :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page