top of page
Search

Морска ваканция в района на Шабла

Ако и вие никога не сте стъпвали на север от Калиакра, ако имена като Крапец, Яйлата, Шабла, Дуранкулак, Тюленово, Камен браг, Огънчето ви навяват мисли за скали, архитектурни разкопки и мистични асоциации, а Ковид-19 тотално е объркал плановете ви за почивкав Гърция, то този пост е точно за вас. Както се оказа родното северно черноморие е една по-различна и красива алтернатива на познатото ни гръцко крайбрежие. Ковид-19 лиши много хора от егейската им морска почивка, но ни подари северната черноморска свобода.

Ще излъжа ако кажа, че плажовете и водата на север са като гръцките, защото не са - има много водорасли, водата е мътна, има вълни, но на север има нещо много красиво и зареждащо, усещане за свобода, спокойствие, за недокосната природа (все още) и спиращи дъха гледки на скали, врязани в морето.

За първи път тази година направихме морско летуване на Северното Черноморие, като букнахме къща в рибарско селище Кария, разположено в района на Фара на Шабла. Тръгвайки за там аз лично нямах никакви очаквания, освен разказите на много приятели, които тази година бяха посетили този район малко преди мен (а други ги посещават с години), но благодарение на техните упътвания програмата ни беше толкова пълна с емоции и приказни прежиявания, че това летуване беше едно приказно пътешествие към свободата и откриването на приказни гледки в България. И за да не навлизам в много емоционални отклонения, ето кратър списък за нещата, които трябва да направите, ако посетите местата на север от Албена.

 

Първи ден:

Тръгнахме рано - в 8 часа, дълъг път ни чака, а и с магистрала Хемус и задръстването на Витиня никога не се знае колко точно ще пристигне,

- Побитите камъни - преди Варна, отбийте се да видите тази забележителност. Според различни източници този регион е единствената пустиня на Балканите и една от двете пустини в Европа (втората е в Испания). Можете да в напомни и на Стоунхендж, като ги видите и наистина си заслужава 30-минутната разходка в региона. Към момента вход за мястото няма, няма и ясни табели как да откриете местността, така че трябва да си подготвите маршрута сами, без да разчитате на указателни табели

NB! В района братята роми разбиват и ограбват колите оставени на закътания паркинг до историческата забележителност, така че бъдете внимателни и посещавайте тази забележителност на групи (оставяйки един или двама пасажери при колата), за да не бъдете неприятно изненадани, както се беше случило с посетителите преди ние да пристигнем - бяха им разбити колите.

- следобеден плаж в Албена - винаги е добра идея за спокоен плаж, заради голямата плажна ивица

- Пристигнахме в Кария (Фара на Шабла) вечерта, а по пътя на залез спирахме да гледаме перките на вятърните генератори и цветовете които залезът рисуваше в небето.

Втори ден:

- Дуранкулашко езеро, големия остров и неговите археологически останки

- Плаж на къмпинг Космос - супер място за плаж, дори ни позаваля малко, но събрахме много рапани, мисля че в живота си никога не бях виждала толкова рапани, скачахме в морето, събирахме слънчеви лъчи.

- Обяд в Крапец - от момичетата продаващи на пазара в Крапец си купихме селски розови домати и краставици - страхотни, и уникално овче домашно сирене. (Майка ми го прави, каза момичето на въпроса ми дали сиренето е домашно). Същите тези момичета ни упътиха да обядваме на барбекюто на хотелски комплекс Яница (не в ресторанта, а в Барбекюто). Приятно място над морето, супер свежи сервитьори, вкусна храна, особено рапаните соте, пърленките и домашния сладолед - уникални и в огромни порции

- Следобедно-вечерен плаж в къмпинг Крапец - тук можете да намерите много от белите перлени миди и много рапани, да пускате хвърчила и да скачате във вълните.

- Вечерна разходка в Кария, която пази духа на рибарите, които са изградили своите къщички една до друга в селището. Кария е единственото законно рибарско селище у нас, летовниците тук са много малко, за сметка на рибарите, които го населяват от късна пролет до есен, а в центъра на Кария е разположен и Фара на Шабла. Това е мястото където първо се вижда изгрева у нас и първо идва Новата година :) Ако искате да заупите прясна риба - това е мястото, стига да има пресен улов

Трети ден: (за него имахме строга програма)

- Скалите до Кария - бяха окъпани в морски пръски, а по тях растеше и морски копър, какъвто обикновено си берем и носим от Гърция. Време за малко снимки и морски вятър в косите

- Тюленово - разходка по екопътеката със спиращите дъха гледки към скалите в морето. Приказката твърди че Тюленово нови името си от заради стадата от тюлени монаси, които са населяват тази част от нашия черноморски бряг, но така или инак с тюлени или без разходката по екопътеката над морето е нещо, което не трябва да пропускате, само си вземете вода, защото може да стане много горещо по пътя.

- Камен бряг - мистичното място със скали, на което бг хипитата посрещали изгрева на 1 юли, партитата с музиката на Юрая Хийп за July Morning, мястото наречено Огънчето - където винаги има огън в импровизираното каменно огнище. Няма как да подминете и паметниците на загинали млади хора покрай скалите, но въпреки това усещането за свобода, която сте почуствали в Тюленово ще ви следва и тук...

- Яйлата - няма как да посетите Камен бряг и да пропуснете Яйлата - този архитектурен културен комплекс, в който ще видите пещерни жилища, некрополи в комбинация с много птици и различни растения, не пропускайте да посетите и вкопаната църква, е нещо което не трябва да пропускате, колкото и да е горещо навън. Разходката е около час и половина. Много важно е да носите вода в себе си, шапка, очила и плажно мляко, в противен случай може да поизгорите малко, както се случи с нас.

- плаж Болата - един от най-ивестните родни плажове. Макар плажът да е малък, имахме късмет да го посетим делничен ден и то следобяда, така че имахме пространство помежду си (точно по разписанията на Covid-19). Заливът е закътан и приятен, но заължително си носете храна, защото няма прилежащи магазинчета или ресторантчета в района освен фургони за сладолед. В края на деня се качихме до върха на съседния хълм, от който се открива гледка към Болата и от където ако продължите покрай оградата на военните в дясно може да стигнете пеша до Калиакра, която се вижда много ясно.

- залез на Калиакра - магическо място по магическо време...с оглед че в България рядко гледката на залез е свързана с морето, на Калиакра може да имате подобно усещане и в комбинацията с приказното усещане да си на това историческо място - заслужава си!

Четвърти ден

- Балчик - Дворецът и Ботаническата градина. Отделете си поне 2 часа за тази разходка и ако можете я направете или сутрин или привечер и то през седмицата, за да избегнете многото туристи (предимно румънци и французи). Има доста места, от които можете да получите информация за Двореца и градината - аз само ще ви кажа че трябва задължително да ги посетите! После ако имате време и не сте много зажадняли за плаж и море може да се разходите и из Балчик, който също изглежда много приятно

- Плаж на къмпинг Добруджа - макар че искахме да тестваме плажа на Русалка, курорът беше пълен и за това се отправихме обратно към Шабла за плаж. Мисля че това е единственият плаж от всички къмпинги, които посетихме, който не ми хареса. Имаше твърде много водорасли на пясъка и във водата, водата беше доста мръсна, а пясъкът осеян със счупени миди, който са в готовност всеки момент да ви разрежат стъпалото. От друга страна ресторантчетата на плажа приготвяха прясна риба и пържени картофки

- вечерна разходка из Кария и вечеря в "при Пешо", което не ви препоръчвам - не ни донесоха цялата поръчка, при което половината от нас си останаха гладни, акулата беше твърде солена, пържените картофки много твърди, само мидите по моряжки ставаха що-годе. След многото реклама за това автентично място, ние поне останахме разочаровани, не че очаквахме обслужане ала Риц.

Пети ден

- Посещение на зеления център в Шабла - много приятно място от рода на музеите;

- плаж на къмпинг Крапец

- обяд в станалото ни любимо Яница - супер място да празнувам именния ми ден :)

- обратно на къмпинг Крапец за плаж и нова доза рапани за семейната колекция в София (ще правим DIY морска украса за терасата с тях)

- разходка до Тузла-та, блатото на Шабла, на което може да се намажеш с кал (ако обичате да се мажете с кал, която обаче и мирише) - аз не посмях, но Алек с голямо желание се маскира като индианец.

Шести ден

По пътя за София, последен ден за посещения, туристически обиколки и плаж

- Посещение на Теккето до село Оброчище в района на Албена. Честно казано самото Текке не ме впечатли особено, но арката на входа на комплекса много ми хареса.

- Аладжа манастир - в района на парк Златни пясъци, ако не сте посещавали до сега скалните манастири - това е нещо, което трябва да направите задължително. Спокойствие и мир ще ви обземат в този духовн комплекс закътан в гората с гледка към морето.


- Плаж в Къмпинг Лагуна, тъй като Златни пясъци беше пренаселен, а после в колата и обратно по пътя за София

Пътуването от Златните до София продължи около 6 часа, заради колоната на Витиня. Дълго пътуване, но посещението на тези приказни места си заслужваше...и се върнахме пълни с духа на свободата, с морски вятър в косите и пълна кола с градински домати, дини, пъпеши и онова приказно домашно сирене на момичетата от пазара в Крапец (ако ги посетите поискайте да си купите от сиренето им!)

 

С пожелания за весело лято и дано есента бъде още по-цветна и даде повод да откриваме нови места в България... тази година явно ще я караме така - да пътуваме само в границата на България, но поне имаме какво да откриваме :)


p.s. Огромна благодарност за всички приятели които и даваха съвети къде как и кога да отида - без вашите идеи, съвети и снимки тази ваканция нямаше да е така красива и пъстра!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page