top of page
Search

Бърза горска паста с манатарки, мащерка и камамбер/бри

В сезона на манатарките е добре да експериментирате с приготвянето им в различни ястия. Горските съби със своя силен аромат и вкус са подхоящ участник както като поддържаща роля в ястия с месо (с пиле, агнешко и др. ) така и имат пълното право да влязат в главната роля за една вкусна горска паста, ризото или семпло предястие с гъби. Днешното ми предложение е за бърза паста с манатарки, мащерка и камембер с аромат на гора. Ето и как да си я приготвите, за не повече от 15 минути.

 

Съставки:

200 грама суха паста

250 гр. нарязани на парченца и добре почистени манатарки (може и всяка друга гъба)

Подправки: сол, мащерка, стрит лют пипер (по-желание)

2-3 с.л. зехтин

3 скилидки чесън нарязани на ситно

100-150 мл. бяло вино

100 мл. от водата, в която сте варили пастата

80-100 гр. камембер или бри нарязани на кубчета

Настръган пармезан за доовкусяване

 

В тази бърза рецепта ви предлагам да използвате и двата котлона на печката ви - на единия котлон сварете пастата с щипка сол, според указанията на плика паста, а на другия котлон ще приготвите соса с гъби.

Докато варите пастата, загрейте зехтина в голям тиган и към горещия зехтин добавете чесъна и разбъркайте. След около минута добавете нарязаните гъби и бъркайте добре за около минута, след което добавете виното, подправете с мащерка и оставете докато соса се редуцира (виното се изпари и поеме от гъбите). Когато виното се е изпарило почти напълно добавете нарязаното сирене, разбъркайте и изключете котлона. Оставете тигана на горещия котлон и бъркайте соса, докато сиренето се разтопи - опитайте на вкус и ако има нужда подправете със сол и черен пипер, а за любителите на пикантна храна добавете и малко стрито чили.

Отцедете пастата като запазите 1 ч.ч. от водата. Прибавете пастата към соса като добавите и 50-100мл. от водата, в която е варена пастата в тигана и разбъркайте добре.

Поднесете пастата с малко настърган пармезан във всяка порция. Много лесно ястие за обяд или вечеря, може да сервирате с домашен сок или добре охладено бяло вино.

И тъй като у дома нямахме търпение да вечеряме единствената снимка, която успяхме да "щракнем" на пастата е от тигана.

Бон апети и се наслаждавайте на лятото в града, на морето или в планината!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page