top of page
Search

Старозагорски бъркан тутманик

Внимание, нова рецепта с квас! Този път рецептатата е почти без никакви импровизации от моя страна и е от кулинарния блог cookwithasmile. Приготвя се много лесно, да отнема време, защото е с квас, но ако започнете подготовката от предната сутрин, на следващата сутрин вашият тутманик е готов :) Ето и рецептата - а този път се изпълнява много, много лесно!

 

Съставки:

60 грама активен квас

2 яйца

1 с.л. мед

1 ч.л. сол

100 мл. гъст айрян (може да използвате и прясно мляко, но тогава добавете само 100мл. вода)

130 мл. вода

300 гр. пресято брашно

200-250 гр. натрошено козе сирене

50-70 гр. масло

 

Сутринта в дълбока купа смесете 1 яйце, айрян, вода, мед, сол и квас, разбъркайте хубаво, и после добавете брашното, и разбъркайте добре. Тестото, което ще получите е доста течно, но не се притеснявайте - то трява да е точно такова, дори ако айрянът и квасът ви са по-гъсти и тестото е гъсто, добавете още малко вода! Завийте купата с фолио и го приберете в хладилника за целия ден. Вечерта към 20 часа вечерта прехвърлете втасалото тесто в тавичка, покрита с хартия за печене и разпределете равномерно (използвайте не много голяма тава), покрийте с кърпа, и приберете за цяла нощ на хладно. Сутринта към 7 часа извадете тавичката, поръсете обилно с натрошеното сирене, разпределете върху него маслото, нарязано на тънки парченца и залейте с разбитото яйце.

Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути (аз моят тутманик го изпекох за 30 мин при 220 градуса, малко покафеня отгоре, но нямах много време да чакам да го изпека и пак бе много, много вкусен)!

Кухнята ви ще ухае на топла вкусна баничка с много сирене и масълце.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page