top of page
Search

Бърза вечеря/обяд с аспержи, халуми и яйца

Обожавам лесните рецепти на Джейми, всъщност харесва ми начинът по който той обяснява готвенето, зарибява те да опиташ, дори когато те е страх от нещо, както мен ме е страх да готвя яйца. Да, знам че звучи абсурдно, но в пъти по-лесно ми е да направя козунак, баница, торта, от това да приготвя рохки яйца - а аз обожавам рохки яйца. Та тази рецепта е бърза, лесна и е апотеоз на рохките яйца...Ето я и нея!

 

Съставки:

1 връзка аспержи (500 гр.) предварително почистени и измити, разрязани на половина по дължина

1-2 с.л. зехтин

Подправки: пушена сол, черен пипер, лют кайенски пипер

1 опаковка халуми (250 гр.) нарязано на филийки с дебелина 1 пръст

4 яйца

 

Загрейте на котлона голям плосък тиган. Когато е горещ добавете зехтина и малко след като зехтинът е горещ прехвърлете разрязаните на две аспержи. Подправете и разбъркайте. Гответе аспержите на силен огън за около 5-7 мин като периодично ги разбърквате. Когато аспержите ви са готови ги прехвърлете в голяма плоска чиния. Отново поставете 1 с.л. зехтин в тигана и подредете резените халуми върху зехтина. Трябва да запечете сиренето до коричка от двете страни. Когато сиренето ви е готово го поставете в чинията върху аспержите. Финалната част е посветена на яйцата - те са черешката на тортата в тази рецепта и моят най-голям страх. Поставете на котлона тенджерка и налейте в нея вряща вода, подправете с щипка сол. Поставете във врящата течност яйцата и пуснете таймера на 5,30 мин. След като таймерът ви сигнализира, че времето е изтекло дръпнете тенджерката с яйцата от котлона и ги охладете под силна струя студена вода.

Обелете яйцата внимателно - те са с течен център и може да се спукат лесно. Поставете ги в чинията с аспержите и сиренето. Точно преди поднасяне разрежете яйцата с много остър нож през средата, така че жълтъкът им леко да потече върху аспержите като сос.

Поднесете за лека вечеря или свеж обяд/бръчн. Комбинира се чудесно с чаша вино или домашна лимонада и резени пресен домашен хляб.

Бон апети - бързо, лесно, вкусно - адаптирано от рецептите на Джейми Оливър

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page