top of page
Search

Шоколадов мус

Този шоколадов мус се превърна в едно истинско шоколадово приключение за двама герои - аз и Алек (5 години и половина). Преди няколко дни получих покана от прекрасните Натали и Карина и техния много свеж и по женски красив блог - Thelittlechef.bg - да бъдем техни гости - аз и Алек. Случва се Алек да се върти около мен по време на готвене, но тази покана ме провокира да превърна Алек в главно действащо лице в рецептата, а аз да бъда неговия чирак...На финала от това сладко предизвикателство се получи страхотен греховен десерт и разкошно шоколадово забавление за трима ни: за нас двамата готвачи и за Иво, който вместо да извърши ритуала със сутрешното си неделно бръснене, беше зает да снима всяка наша крачка... Но поувлякох се в обяснения, така че да преминем към съществото на рецептата. Този мус се приготвя като на шега, бързо лесно и вкусно, както стана ясно и дете може да го приготви... :) Ето и как вие самите да си го приготвите:

 

Съставки:

150 гр. черен шоколад натрошен на парченца (поне 55% какао)

3 белтъка

100 мл. течна сладкарска сметана

30 гр. кафява захар

Подправки: ванилия, щипка сол

малини или друг малък плод за декорация

 

Разтопете на водна баня шоколада. В това време поставете белтъците в дълбока купа заедно със захарта и щипка сол, и ги разбийте на твърд сняг. В отделен съд разбийте течната сладкарска сметана и ванилията. Когато и шоколадът ви е напълно разтопен го вдигнете от котлона и се пригответе да смесвате...

Първо смесете малко от белтъците с шоколада, за да темперирате топлата смес и разбъркайте внимателно. После прехвърлете шоколадовата смес към разбитите белтъци и разбъркайте с шпатула за хомогенизиране, като се опитвате да запазите въздуха в сместта. Последната ви стъпка е да добавите и разбитата сметана, която да разбъркате в сместта.

Готовия мус прехвърлете в купички и оставете за поне 2 часа в хладилник (ние го приготвихме сутринта и го изядохме вечерта :).

При сервиране гарнирайте с малини или настърган шоколад.

Бързо, лесно и греховно вкусно....а ако го приготвите с детето си ще преживеете и едно истинско шоколадово забавление за цялото семейство. Опитайте!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page